Marjanović: Djeca u Bosni i Hercegovini napuštaju školu zbog siromaštva

Alfa TV
29.11.2018 22:25

Iako je osnovno obrazovanje obavezno i besplatno, određeni broj djece u Bosni i Hercegovini ne pohađa osnovnu školu. Najčešći razlozi su siromaštvo, nasilje u porodici, zanemarivanje djece i život u udaljenim krajevima.

Organizacija "Save the Children" kroz projekat "Dostupno i kvalitetno obrazovanje za djevojčice i dječake Rome", koji provode od 2016. godine u Bosni i Hercegovini i Srbiji, nastoje spriječiti odustajanje djece od obaveznog školovanja, kazala je u popodnevnom programu TV Alfa Miroslava Marjanović, službenica u programu obrazovanja u organizaciji "Save the Children". 

Jučer su predstavljeni i rezultati trogodišnjeg projekta.

- Nastojimo da motiviramo djecu, ne samo da završe osnovnu školu, već i da nastave školovanje, jer svako dijete zaslužuje jednake šanse. Sva istraživanja koja su rađena pokazala su da je siromaštvo najveći uzrok napuštanja škole ili generalno neupisivanje. Svi kažu da je obrazovanje besplatno, ali da bi dijete išlo u školu, ono mora da ima knjige, odjeću, hranu, prijevoz i onda nikako ne možemo govoriti da je školovanje besplatno, kazala je Marjanović.

Kako je pojasnila, projektom je bilo obuhvaćeno 1.657 djece, 3.372 roditelja, 28 škola i 1.149 nastavnika. Aktivnosti su bile usmjerene na konkretnu pomoć djeci, u vidu užina, školskog pribora i prijevoza u školu. Osim toga tu su i radionice za roditelje i nastavno osoblje, uključujući formiranje i Kutaka za roditelje.

Oglasi

NA VRH