Sivro: Tražit ćemo da se napad na prosvjetnog radnika tretira kao napad na službeno lice

Alfa TV

U Budžetu Vlade KS za 2019. godinu, nema sredstava planiranih za zapošljavanje odgajatelja u JU „Djeca Sarajeva“ Sarajevo. Takođe, nije planirano ni zapošljavanje  stručnih saradnika, asistenata i ostalog stručnog osoblja u osnovne škole. To, znači da u 2019. godini neće doći do ukidanja liste čekanja u JU „Djeca Sarajeva“. Opet će najviše ispaštati djeca, rekao je u popodnevnom programu TV Alfa Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS i napomenuo da će i gubitnici i dalje biti radnici koji rade s djecom u inkluziji.

- Oni su obećali, 7. maja, da će poštivati sve ono što budemo tražili i što je u skladu sa uslovima Budžeta. Obavezali su se da će ispoštovati ovo. Mi kada smo protestovali oni su donijeli zaključke da je to u programu rada Vlade, da ne mogu odmah krenuti sa implementacijom naših zahtjeva koji se odnose na djecu u školama, na odgajatelje i da će to planirati u okviru programskih zadataka. Međutim, u Budžetu KS tih novaca nema.  Nisu planirana sredstva ni za zapošljavanje 50 odgajatelja niti za  zapošljavanje  50 stručnih saradnika u osnovne škole. Znači, da Vlada i Ministarstvo finansija KS ne poštuju zaključke Vlade, odnosno ono čime se obavežu usmeno, potpuno je bezvrijedno. To predstavlja samo lažnu nadu za sve one na koje se odnosi, naglasio je Sivro.

Sivro je u emisiji govorio i o nerijetkim slučajevima, napada na prosvjetne radnike od strane roditelja, te ja istakao da će Sindikat tražiti da se napad na prosvjetnog radnika tretira kao napad na službeno lice.

 - Nastavnik treba da radi svoj posao, a ne može raditi svoj posao ukoliko ima takve pritske. Mi ćemo sigurno pokušati da zakonski to definišemo u KS. Nastavnik je ovlašteno lice, mi pokušavamo da kažemo ljudima da ne može niko potpisati knjižicu ili upisati ocjenu umjesto njega, ističe Sivro.

NA VRH

Podijeli članak na