Mašić: Umjesto na biro Bakir će u Dom naroda BiH, koalicioni kapacitet SDA je nikakav

Alfa TV
03.12.2018 22:12

Kulturno je odazvati se na nečiji poziv, pa i ako treba ponoviti mu jedan te isti stav više puta, kazao je Damir Mašić, politički direktor SDP-a BiH, komentirajući u političkom magazinu "Acta", današnje razgovore Bh. bloka sa SDA. 

- Jako malo dodirnih tačaka postoji u ovom trenutku s onima koji bi priželjkivali biti s nama u toj vlasti, SDA je samo jedna od tih stranaka. Mi se dijametralno razlikujemo kako vidimo stvari u BiH, kako vidimo prioritete i šta bi trebalo prioritetno da se rješava u ovoj zemlji. Na tom prvom testu praktično bi se palo, jer ono kako mi vidimo da reforme u ovoj zemlji trebaju izgledati je dijametralno suprotno od onoga što je SDA radila, vodeći Vladu Federacije BiH, ocijenio je Mašić. 

Politički direktor SDP-a ističe i kako nije optimista, kada je riječ o eventualanoj saradnji sa SDA.

- Ako dodamo i državni nivo, sve ovo što se dešavalo s CIK-om i objektivnom, brutalnom, krađom, kojoj smo bili izloženi svi mi iz opozicionih partija, uopće nisam optimista da ti i takvi razgovori mogu polučiti nečim spektakularnim, ali kažem kulturno je odazvati se na bilo čiji poziv, dodao je Mašić.

Prema njegovim riječima izbor SDP-a su politički subjekti s kojim na nivou kantona formiraju skupštinske većine. 

- Ne postoji nikakva dilema u vezi toga. Moram odmah reći da drugi nisu naši partneri. Grupacija stranaka koja formira vlast na kantonalnim nivoima, vidjeli ste i sami da u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta ima većinu, i bez SDA i bez HDZ BiH, kazao je Mašić.

On je naveo kako SDP priželjkuje situaciju u kojoj ni jedan politički subjekt neće biti nezaobilazan, jer je to loše, dodajući da oni koji su nezaobilazni mogu postavljati uslove, ultimatume, ucjene.

- Ko ima dvije trećine u Domu naroda, dakle 12 od 17, bez tog političkog subjekta se neće moći formirati vlast, jer imaju mehanizme i poluge blokada. Treba da se formira vlast oko onih koji imaju program, koji znaju šta će da rade, koji znaju s kim to žele da rade, samim tim ih pustiti da formiraju skupštinsku većinu. Ne praveći cirkus, kao što je to radila SDA u Skupštini Kantona Sarajevo ili sjednici Federalnog parlamenta, gdje je bilo evidentno da mi imamo većinu od 52, kazao je Mašić.

Politički direktor SDP-a ističe da demokratija nije maltretiranje većine, već da oni koji imaju kvalifikovan, dovoljan broj ruku, formira vlast. Ono što je dobro u svemu ovome, prema ocjeni Mašića, je to što se "može se bez bilo kojeg političkog subjekta". 

- Nakon prvog sastanka Nikšića s Izetbegovićem jasno je bilo da nama nije prihvatljiva ta saradnja, i te ponude koje su bile. Mene lično, ni moje kolege u SDP-u ni mlađe, a ni starije, apsolutno ne zanima šta gospodin Izetbegović govori. SDP i Bh. blok neće biti bošnjački partner bilo kome. Mi smo Bh. blok, predstavnici svih naroda i građana, dodao je Mašić. 

Jadna i patetična izjava Izetbegovića

Komentirajući izjave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da će se, nakon mandata u Predsjedništvu BiH prijaviti na biro, Mašić ističe da javno izgovorena riječ onih koji se bave politikom, ima određenu težinu. 

- To su priče za malu djecu, da idu na biro osobe koje su bili gospodari svih tokova u ovoj zemlji, je toliko jadna i patetična izjava. Ako neko misli da je Bakir Izetbegović socijalni slučaj, da nema neki angažman, da će otići na biro to je jeftina populistička priča i predstava za javnost. Ja uopće ne sumnjam da će gospodin Izetbegović završiti u Domu naroda BiH, kao i mnogi drugi koji nemaju hrabrosti da preuzmu odgovornost za stanje u zemlji i uvijek se drže po strani, a nikada nisu participirali u izvršnoj vlasti, kazao je Mašić.

Izetbegović nema pravo da morališe

On je naveo da je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u kojoj stranka koja pobijedi i njen lider "nemaju petlje ili kuveta da se uhvate problema, da preuzmu najodgovornije pozicije".

- Recimo, odgovorna pozicija je premijer. Lider stranke, pobjedničke, treba da preuzme 'najvruću' poziciju, a to je pozicija premijera. Gospodin, koji to ni u jednom mandatu, koji su iza njega, nije uradio nema prava da morališe. Na svojim ličnim primjerima su pokazali da nisu kadri poduzeti odgovornost. Isturaju lijeve likove, poput Novalića, koji će s jednim mandatom započeti i završiti svoju političku karijeru, kazao je Mašić. 

Peripetije SDA

Govoreći o imenovanju svog stranačkog kolege Elvira Karajbića na mjesto predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Mašić ističe da nije prekršen Poslovnik o radu. 

- Na samom početku sjednice prepoznali smo nečasne namjere stare većine oličene u funkcionerima SDA, prekrajanje dnevnog reda, koji je ranije dogovoren. Peripetije su pokazale u kom pravcu žele ići, opstruirati izbor predsjedavajućeg koji nije po volji SDA. Svečana sjednica se pretvorila u cirkus. Kolege u SDA se ponašaju kao mala djeca kada im uzmete lizalo. Oni ga i dalje žele. Svima je jasno bilo da imamo većinu, 52 zastupnika su se izjasnila za nastavak i izbor Karajbića, kazao je Mašić.

On je istaknuo i da se "Karajbić neće držati fotelje kao Mušić", ukoliko dođe do promjene većine u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

- Nejasno je zašto se SDA onako grčevito borila. Svojim postupcima su pokazali da većina neće dozvoliti Mušiću, ni osobama poput njega, da i dalje upravljaju procesima. Svojim ponašanjem su demonstrirali zašto danas gotovo niko neće apsolutno ništa s njima. Ponašaju se bahato, bezobrazno, kršeći procedure. Zato je njihov koalicioni kapacitet gotovo nikakav, naglasio je Mašić. 

Vlada u rekordnom roku

Prema njegovoj ocjeni, najgori saziv parlamenta je vodio čovjek iz SDA, a okosnicu saziva činila je SDA. Uvjeren je, kako ističe, da će u ovom mandatu, ako budu uključeni i drugi partneri s kojima pregovaraju (SBB, NB, NP) biti drugačije. 

- Iskreno se nadamo da će se kantonalna priča preslikati i na federalni nivo. Ono od čega mi nećemo odustati to su partneri na kantonalnim nivoima, kazao je Mašić.

Podsjetio je da je prethodna vlada formirana pola godine nakon izbora, ističući da će sada, po prvi put imati situaciju da za desetak dana formiraju vladu, te da će ti biti najranije ikada formirana vlada, u rekordnom roku. 

- Dinamika i rezultat otklanjaju sve sumnje da 'šestorka' neće opstati. U prethodnom sazivu vlast su činili SDA i DF, dvije stranke. Njima je trebalo pola godine da se formiraju. Mi smo za dva mjeseca dogovorili principe, mjere djelovanja, cjelokupan program rada, a biće objavljen za desetak dana, dodao je Mašić.

Obećao je da će se „šestorke“ pozabaviti problemima Kantona Sarajevo, jer osjećaju odgovornost. 

- Primjer posljednjih događanja na Bjelašnici vam u najboljem pokazuje, ogledni primjer kako SDA upravlja resursima. Odgovorna je vlast, premijer, resorni ministar, kao preduzeće koje upravlja tim resursima. Podsjetit ću vas da je prošle godine slavodobitno bio najavljen vertikalni transport, 18-19 miliona maraka. Onda dođemo u situaciju da četverosjed nikada ne dobije upotrebnu dozvolu. Da li je to bio prioritet, tolike pare uzeti, kredit za nešto što se neće koristiti, upitao je Mašić.

Najavio je i rješavanje problema zagađenja zraka, deponije smeća Smiljevići, problema u javnom prijevozu, te vodosnabdijevanju. 

Oglasi

NA VRH