Banka koštane srži do kraja 2019. godine u Bosni i Hercegovini

Alfa TV
04.12.2018 20:56

Formiranje Banke koštane srži u Bosni i Hercegovini trebalo bi biti završeno u toku naredne godine. Do sada su bh. građani donirali 1.000 uzoraka krvi, koji su u saradnji s donatorima tipizirani, što košta 400 eura po uzorku. Nova kampanja za prikupljanje sredstava počinje 10. decembra, manifestacijom u Tuzli.

- Banka koštane srži je jedna vrsta baze podataka potencijalnih donatora za teške oblike bolesti. Ukoliko bi imali svoju Banku koštane srži ušli bi u međunarodni sistem, razmjenjivali bi podatke i zahvaljujući toj sposobnosti mogli bi da dobivamo donore koji bi bili onda transferirani, te da naš medicinski kadar radi te operacije. Svi znamo da kada su u pitanju velike operacije, moramo ih raditi vani, pojasnio je u emisiji „Danas“ PR projekta Bojan Zec Filipović.

Ambasador ovog projekta je i dječiji hor ''Princess krofne''.

- Nažalost, djeca obolijevaju od teških bolesti. Muzika je ipak univerzalni jezik i ona najbrže dolazi do onih do kojih mi želimo a u ovom slučaju to su djeca i mladi. Napravili smo i slogan kampanje 'Veliki, mali BiH, za dobrobit svih', kazao je Zlatko Bostandžić, direktor dječijeg hora.

NA VRH