Pulmolog Mahir Tokić: Građani ne shvataju ozbiljno upozorenja, majke s djecom šetaju kao da su na Bjelašnici

Alfa TV
04.12.2018 21:06

Procjene pokazuju da svake godine, bolesti uzrokovane zagađenim zrakom, ubijaju oko devet miliona ljudi, svaki šesti umrli u svijetu. Od tog broja, oko 600.000 su djeca mlađa od pet godina. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, po broju umrlih od bolesti izazvanih zagađenim zrakom Bosna i Hercegovina je najgora u Evropi i druga najgora zemlja na svijetu, iza Sjeverne Koreje. Izlaganje visoko zagađenom zraku može izazvati niz posljedica po zdravlje, rekao je u popodnevnom programu TV Alfa pulmolog primarijus doktor Mahir Tokić.

 - Čitavu godinu mi imamo zagađen zrak koji izuzetno štetno djeluje na disajne organe, kardiovaskularne bolesti, dijabetičare, širok je dijapazon osoba na koje ovaj zrak štetno djeluje. Povećava se rizik od pojave respiratornih infekcija, moždanog udara, srčanog udara i raka pluća, pojasnio je doktor Tokić.

Ističe da su najugroženije kategorije djeca, trudnice, hronični bolesnici i osobe iznad 60 godina životne dobi.

- Negativno sam iznenađen. Pored svih upozorenja i dalje vidimo majke s djecom, starije osobe iznad 60 godina šetaju kao da su na Bjelašnici. Čudimo se što su ambulante pune, a svakodnevno se izlažu riziku, upozorenja se upućuju da bi se saslušala, rekao je Tokić.

Naglašava da zaštite nema, ali da je najbolja solucija odlazak na planinu.

Oglasi

NA VRH