Nova sezona društvenog magazina "I to je život"

Kristalna groznica u Srednjobosanskom kantonu, u Busovači hijalofan, u Vrbasu zlato

Alfa TV
04.12.2018 22:05

U posljednjih nekoliko godina na području Srednje Bosne sve je popularnija minerologija, a sve je i veći broj mineraloga amatera koji se bave iskopavanjem raznih minerala. Busovača je u svijetu minerologije poznatija od Bosne i Hercegovine jer je tamo nalazište hijalofana, koji se može naći samo u našoj zemlji i nigdje drugo. Teže ga je naći nego dijamant. A, odnedavno u  rijeci Vrbas potvrđeno i nalazište zlata. 

- Istražujući putem interneta nalazišta zlata, otkrio sam mjesto na rijeci Vrbas gdje ga je bilo i prije mnogo vremena. Koristeći jednostavne metode ispiranja, pronašao sam zlato. Želja mi je da skupim dovoljnu količinu zlata za jedan prsten u koji bi jednoga dana mogli ugraditi neki dragi bh. kamen. To bi bio prvi bh. prsten, objašnjava Vernes Islamović, osnivač i predsjednik Udruženja ljubitelja i istraživača "Gorski kristal" iz Visokog koji je u istraživački svijet dragocjenog kamenja i kristala ušao prije pet godina. 

Islamović naglašava kako ga materijalna vrijednost u iskopavanju dragog i poludragog kamena nimalo ne zanima, jer kristale i minerale iskopava iz čiste patriotske ljubavi prema svojoj zemlji.

Skoro pa jednaku strast za iskopavanjem ima i Mustafa Gladan, jedan od organizatora Sajma minerala, kristala, dragog i poludragog kamenja u Sarajevu. 

- Prije nekoliko godina me jedan prijatelj pozvao na Sajam kristala u Vareš. Otišao sam iz radoznalosti, a onda, ljubav na prvi pogled se javila. Istraživački duh se razvio u meni i definitivno sam se našao u tome. Prvi kamen koji sam iskopao bio je Gorski kristal. Bio je mali, ali meni veoma dragocjen. Taj sam osjećaj prvog pronalaska, odnosno nečega što ste iskopali nakon nekoliko desetina godina i sama spoznaja da ste vi prvi koji ste to vidjeli i dotaknuli, ima posebnu draž, kazao je Gladan.    

Za razliku od ostalih sagovornika u emisiji "I to je život", dizajnerica nakita Maida Horozović se ne upušta u istraživačke vode iskopavanja i pronalaženja žila dragocjenih svjetlucavih kamenčića. Ona posljednjih nekoliko godina ispunjava želje svojim kupcima praveći nakit od dragog i poludragog kamena.

- Nekoliko godina sam u ovom poslu i uživam stvarajući nakit za svaki ukus. Mada su moji klijenti pripadnici oba spola, naglašavam kako su ipak dame te koje vole iz više razloga uživati u niskama dragocjenih kamenčića oko vrata. Iako kristale biraju uglavnom po bojama i obliku, mislim da svaki dragi kamen na kraju izabere svog kupca. Mnogo elemenata je bitno u odabiru nakita, od boje, vrste i oblika dragog kamena, ističe dizajnerica Horozović. 

NA VRH