Smajlović: Osobe s intelektualnim poteškoćama su uglavnom prepuštene porodici

Alfa TV
07.12.2018 21:55

Osobe s intelektualnim poteškoćama uglavnom žive na rubu siromaštva. Prepušteni su brizi roditelja, koji zbog teške finansijske situacije nisu u mogućnosti pružiti im adekvatnu socijalnu uključenost i edukaciju. Udruženje za podršku osobama s intelektualnim poteškoćama na području Kantona Sarajevo "Oaza" realizira projekat "Jačanje kompetencija za samostalan život osoba s intelektualnim teškoćama". 

- Cilj ovog projekta je omogućiti da osobe s intelektualnim poteškoćama, unaprijede psihofizičko zdravlje, povećaju svoju socijalnu uključenost u lokalnoj zajednici i unaprijede kreativno stvaralaštvo, rekao je direktor ''Oaze'' Armin Smajlović.

Smajlović ističe da su osobe s poteškoćama u razvoju u najvećem slučaju prepuštene porodici, te su često diskriminirane u društvu.

- Život osoba s poteškoćama u razvoju je tokom cijele godine, a ne samo tokom trajanja jednog projekta. Najvažnija je podrška stručnih službi, stručnih osoba, da porodicama izađemo u susret. Ova djeca imaju razne poteškoće i diskriminacije od obrazovanja, zapošljavanja pa dalje, ističe Smajlović.

NA VRH