"As exkluziv" u znak sjećanja na legendarnog Haseta

Asim Ferhatović Hase je bio i ostao džentlmen u kopačkama

Alfa TV
09.12.2018 20:48

Mirsad Fazlagić i Mufid Zimić bili su gosti novog izdanja emisije "As exkluziv sa Muhamedom Bikićem" na Alfa TV, a koji je bio posvećen legendarnom Asimu Ferhatoviću Hasetu.

- Kada si htio da vidiš nešto lijepo, nešto novo u fudbalu, to si mogao vidjeti kad je Hase igrao, a poslije Sušić. Hase je bio i ostao jedan od najboljih igrača Bosne i Hercegovine svih vremena, kazao je Fazlagić, nekadašnji Hasetov saigrač.

Asim Ferhatović je rođen u Sarajevu 24. januara 1933. godine, gdje je i otpočeo karijeru 1945. Član FK Sarajevo postao je tri godine kasnije, a prvu utakmicu odigrao je 1952. protiv Zagreba. U prvom timu nastupao je u 600 utakmica i postigao 400 golova. Godinama je bio najbolji igrač Sarajeva i jedan od najboljih fudbalera Jugoslavije. Fudbal je igrao isključivo iz ljubavi. Kratko vrijeme proveo je u Turskoj, ali je za njega postojao samo jedan klub - Sarajevo! Za A reprezentaciju Jugoslavije odigrao je jednu utakmicu 

- Hase je bio i ostao džentlmen u kopačkama, miran, tih, povučen i skroman čovjek, plemenite duše. Kada bi prošao pored čovjeka, to se osjećalo. Koliko je samo zračio tim vrlinama, kazao je Hasetov nekadašnji komšija Mufid Zimić. 

U analima fudbala zapisano je da je Asim Ferhatović 8. oktobra 1961. godine u Beogradu igrao za najbolju jugoslavensku sekciju koja je pobijedila Južnu Koreju sa 5:1! Kao fudbaler često je biran među najbolje sportiste Bosne i Hercegovine. Hase je bio i ostao nenadmašan s brojem devet, a tako se i zvala poznata Hasetova ćevabdžinica „Devetka“ na Baščaršiji. U sarajevskom naselju Koševo jedna ulica nosi njegovo ime, kao i Olimpijski stadion i omladinska škola FK Sarajevo. U znak sjećanja na Haseta, Fudbalski klub Vratnik tradicionalno organizira malonogometni turnir. Sada, dok se navršavaju 32 godine od njegove smrti, sjećajući se legendarnog nogometaša Sarajeva, možemo kazati ono poznato: Jedan je Hase! 

Asim Ferhatović otišao je zauvijek dan prije svog 54. rođendana.   

Oglasi

NA VRH