Radenković: Istraživanja pokazala da domovi za djecu nisu povoljno ni sigurno okruženje

Alfa TV
11.12.2018 21:05

Projekat "Mali porodični dom"  nevladine organizacije "Hope & Homes for Children", ima za cilj alternativno zbrinjavanje djece bez roditeljskog staranja. Riječ je o projektu koji bi trebao rezultirati poboljšanjem uslova za život djece bez roditeljskog staranja, rekla je u emisiji "Danas" direktorica ove organizacije Anisija Radenković.

- Mali porodični dom je obična kuća u običnoj ulici. Tu profesionalci rade s djecom pojedinačno. Tu svako dijete ima prostora, pažnju i uslove u kojima može zadovoljiti svoje potrebe, kazala je Radenković.

Projekat bi trebao biti finaliziran do kraja 2020. godine. Kapacitet ovog doma je 12 djece uz minimalno sedam uposlenika koji će raditi s njima.

- Veliki smo optimisti da će finansijska sredstva za ovaj projekt biti u junu mjesecu naredne godine. Dijete u ovoj kući može ostati koliko god je u sistemu ali će se nastojati pronaći bolje rješenje te povezivati što je više moguće s biološkom porodicom, kazala je Radenković. 

Ističe da su razna istraživanja i praksa pokazala da zadnjih šezdeset godina nije povoljno okruženje za dijete da odrasta u kolektivu, misleći pri tome na velike domove za djecu.

- Mi još uvijek nemamo dovoljan broj hraniteljskih porodica iako je taj broj iz godine u godinu sve bolji. Mali porodični dom je zaista neophodan. Mi imamo velike domove koji su puni djece i to treba transformisati, naglasila je Radenković.

NA VRH