Nermin Šabanović u „As exkluzivu“

Legendarni Mate Parlov me je zvao nasljednikom, nažalost doživio sam mnogo nepravde

Alfa TV

Gost novog izdanja emisije "As exkluziv sa Muhamedom Bikićem" na TV Alfi bio je Nermin Šabanović, nekadašnji državni prvak u boksu, rođeni Zeničanin, koji je sjajnu karijeru napravio u banjalučkoj Slaviji, danas živi u Australiji.

- Koje li sudbine, svojevremeno sam trebao nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Australiji, neopravdano sam bio izostavljen, a sada više od dvije decenije živim u ovoj zemlji, gdje sam također napravio sjajnu karijeru, profesionalnu, kazao Šabanović. 

Ratne 1992. godine na Olimpijskim igrama u Barseloni, Nermin Šabanović je bio jedini jugoslavenski bokser s ostvarenom normom, ali zbog povrede nije mogao nastupiti. Međutim, nastupio je za Bosnu i Hercegovinu, kasnije na Mediteranskim igrama.

- Imao sam tešku povredu ahilove tetive, bio sam operisan, ostao u Banja Luci kada je počeo rat. Naredne 1993. izašao sam iz Banja Luke i nastavio s karijerom i bio sam u bh. reprezentaciji u Monpeljeu kada je osvojena prva zlatna medalja. Bio je to moj dragi kolega Almedin Fetahović za koje me veže veliko prijateljstvo, kao i s legendarnim Marjanom Benešom i Antom Josipovićem, kazao je Šabanović.

Nermin Šabanović je bio uvijek cijenjen na prostorima bivše države, a posebno ga je volio legendarni Mate Parlov.

- Mate Parlov me je zvao nasljednikom, što mi je posebno laskalo, a svi znamo ko je bio legendarni Mate, bokser koje je osvojio sve što se moglo osvojiti. Nažalost, za vrijeme karijere doživio sam mnoge nepravde bez obzira na to što sam bio prvak, osvajao mnoge revije. Ali sve je to život, bilo pa prošlo, išao sam dalje, pa tako sam i u dalekoj Australiji bio profesionalni državni prvak, istaknuo je Šabanović.      

NA VRH

Podijeli članak na