Zvonko Marić u političkom magazinu "Acta"

Marić: Nekompetentna imenovanja pokazat će čija je nakana sporna u projektu "šestorke"

Alfa TV
17.12.2018 21:48

Vrlo brzo će se pokazati čija je nakana sporna u političkom projektu "šestorke" kroz imenovanje nekompetentnih ministara u Vladu Kantona Sarajevo, kazao je u političkom magazinu "Acta" na TV Alfa zastupnik SBB-a u Skupštini KS Zvonko Marić.  

- Želim da vjerujem da svi politički subjekti, koji su sastavnice ovog političkog projekta "šestorke", neće dati nekog ko nije kompetentan da obavlja određenu dužnost, iz prostog razloga što će upravo biti fakturisano tim političkim strankama. Prije svega, jer će taj ministar personificirati politiku te stranke. Iako se ne slažem uvijek da to bude stranački kadar, jer sam pobornik da tamo budu stručni ljudi i eksperti, ali možda je to dobro da se vidi čija je nakana sporna u ovom projektu. To će se vrlo brzo pokazati. Nećemo mi snositi odgovornost zbog toga, jedino što žalim je vrijeme, a vrijeme je resurs kojeg BiH više nema, pojasnio je Marić.

Jusko se dokazao kao branitelj

Prema njegovim riječima, pregovarački tim Saveza za bolju budućnost, dobio je čestitke na imenovanju svojih kadrova, jer je riječ o provjerenim ljudima. Upitan zašto je SBB odlučio da Ismir Jusko po treći put bude imenovan na različitu ministarsku poziciju (ranije bio ministar unutrašnjih poslova KS, ministar komunikacija i prometa BiH, predložen za ministra za boračka pitanja KS), Marić je kazao da je riječ o "dokazanom i sposobnom kadru".

- Jusko je pun energije, entuzijazma, pogotovo kada je riječ o ovom resoru za boračka pitanja. On je bio maloljetni specijalac, bio je u elitnoj jedinici kod generala Dragana Vikića, u ambasadi SAD-a za antiterorizam, vrstan sportista u džiju-džici (Jiu-Jitsu), u karateu crni pojas. Kao branitelj u Sarajevu se dokazao i razumije probleme boračke populacije, iz prostog razloga što je dijelio i njihovu sudbinu. Mirvad Kurić (kandidat SBB-a za ministra kulture i sporta) ima kontinuitet i bliska mu je ta oblast. U SBB-u se vodilo o tome računa i mislim da će oni opravdati dato povjerenje, obrazložio je Marić.

Pregovori bez tenzija

Govoreći o pregovorima šest političkih stranaka u Kantonu Sarajevo, Marić je kazao da tokom postizbornih pregovora nije bilo tenzija i sukobljavanja, te da su razgovori bazirani na principima i mjerama, a program rada će biti objavljen u javnosti uskoro.

- Gospodinu Dunoviću, potpredsjedniku DF-a, sam zamjerio na podjeli na lijeve i stranke centra, jer nam je ideološka ravan nevažna, mi smo "šestorka", a sve drugo sam na neki način ignorirao. Nije ovdje previše stranaka, vidio sam opredijeljenost i nije bilo tih nekih tenzija, rekao je Marić.

Prekrajanje budžeta KS

Ocijenio je da je rad okupljenih političkih stranaka u Kantonu Sarajevo proceduralno blokiran, jer budžet još uvijek nije usvojen. Nacrt budžeta, koji je predložen od većinske Vlade SDA morat će na prekrajanja, jer nova kantonalna većina nije zadovoljna pojedinim tačkama.

 - Recimo, jedna stavka u budžetu, za 100.000 maraka povećan je budžet premijera, a opravdanje je da će pomagati u borbi protiv maloljetničke delinkvencije. Ja se sada pitam da li je to sistemska borba ili borba pojedinaca, ili borba protiv te pošasti, rekao je Marić.

U proteklim godinama građani su robovali stereotipima, te su prepuni sumnji da vlast može poboljšati životni status.

- Robujemo stereotipima i veliki mislilac Mahatma Gandhi je rekao da je držati ljude u siromaštvu i neznanju najteži oblik nasilja. Zapravo građani su sve vrijeme držani u tome, u toj formi, iz prostog razloga što te strukture vlasti nisu mogle ponuditi rješenja i zbog te činjenice, dakle bili su bezidejni i zaokupljeni svojim interesima, kazao je Marić.

Sada već bivšoj vlasti, kako kaže, nedostajala je strategija da izvuče društvo iz bijede i siromaštva, ali konkretnim projektima nova vlast je spremna učiniti zaokret.

Donacije za vodovodnu mrežu otišle na plate

Marić se osvrnuo i na dugogodišnji problem zagađenja zraka u Sarajevu, te predložio moguća rješenja.

- Ispred SBB-a sam u aprilu ove godine podnio inicijativu da se održi tematska sjednica o tom problemu. Aktuelni ministar, sada već odlazeći Čedomir Lukić, ni na jedan način nije mogao da se pohvali i iznese bilo koju argumentaciju da su poduzeli bilo kakvu mjeru. Više puta je bio ministar tog resora, ali problem se samo usložnjavao i oslanjao se na poboljšane vremenske prilike. Njegov čovjek, koji je stručnjak za tu problematiku, na kraju je, pored svih silnih argumentacija, okrivio ćevabdžinicu za zagađenje zraka, kazao je Marić.

Upozorio je i na neplansku gradnju u KS gdje građevinski blokovi onemogućavaju strujanje zraka, zatim na povećan broj kotlovnica, loženje otpada i guma.

- U kritičnim mjesecima za plin i za struju treba obezbijediti subvencije, jer sistemska rješenja su nam potrebna. Treba prepisati iskustva Velike Britanije, London je bio zagađen, kazao je Marić.

Osvrnuo se i na česte prekide u vodosnabdijevanju u KS.

 - To je bila svojevrsna trakavica na relaciji menadžment firme i Vlade. Ne možemo zanemariti činjenicu da je Sarajevo, s obzirom na to da je bilo opkoljeno, oštećena vodovodna mreža, a poslije rata smo dobili jako puno donacija, a koje su usmjeravane na plaće, zaposlene, na ljude koji nisu radili i rješavali probleme, a ne u vodovodnu mrežu, rekao je Marić.

Koliko košta kilogram žive vage novinara/zastupnika?  

Zvonko Marić se novinarstvom počeo baviti 1988. godine, a danas za tu profesiju kaže da je u krizi.

- U novinarstvu je bilo manje cenzure u ratu, nego što je to danas. Novinarstvo je u cijelom regionu u priličnoj krizi. Da li su nekad novinari imali više etičnosti, morala, bili privrženi toj profesiji ili su sada podlegli onome čemu i politika? Ta interesna sfera možda ih je odnijela da se opredjeljuju za pojedine političke opcije. Kada vidim medije danas sasvim sigurno mogu da znam kojoj političkoj opciji pripadaju, dodao je Marić.

Kako je kazao, zapadajući u "interesnu sferu", novinari, kao i političari postaju diskreditirani, pa se logično nameće pitanje: Koliko košta kilogram žive vage novinara/zastupnika?

NA VRH