Sejdić: Bosna i Hercegovina neće moći u Evropsku uniju dok ne riješi pitanje 'Sejdić-Finci'

Alfa TV
26.12.2018 18:30

Prošlo je devet godina, od kada je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, 22. decembra 2009. godine, donio je presudu i naložio Bosni i Hercegovini da omogući pripadnicima manjina da se kandidiraju za Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamenta BiH. Do danas, presuda nije provedena, a nije ni promijenjen Izborni zakon Bosne i Hercegovine.

Razočaran ponašanjem predstavnika bh. vlasti, Dervo Sejdić, predsjednik Romskog informativnog centra „Kali Sara“, poručuje da ovakva Bosna i Hercegovina nikada neće ući u Evropsku uniju.

- Blago rečeno, razočaran sam. Razočaran u smislu da domaća politička elita nije našla za shodno da predmet riješi i pristupi ozbiljno rješavanju problema. To nije među prioritetima, a biće. Biće sigurno, u momentu kad se raspakuje Protokol 23, evropskih pitanja, koji govori o ljudskim pravima. Ovo će biti prva tačka. Bez ovog rješenja neće se moći dalje razgovarati. Zašto naši političari sebe dovode uz zid, to mi nije jasno, kazao je Sejdić.

Međutim, on nije za to da BiH i građani trpe bilo kakve sankcije, ali podržava uvođenje sankcija političarima, liderima. Vijeće Evrope, smatra Sejdić, može to i treba uraditi.

- Ovo je vrlo ružna slika BiH. Slika nedemokratskih odnosa, nepoštivanja ljudskih prava. Svjestan sam činjenice da ovaj predmet nije prioritet ni BiH ni međunarodnoj zajednici. Svjestan sam i činjenice da međunarodna zajednica očekuje, a to bi bilo najbolje, da domaća politika usaglasi izmjenu Zakona i izbriše tu diskriminaciju, smatra Sejdić.

Oglasi

NA VRH