Otorinolaringolog Alija Gežo u emisiji "TV Ordinacija"

Gežo: Jako je štetno čistiti uši štapićima, Norvežani kažu da se uši čiste laktovima

Alfa TV
28.12.2018 21:15

Oslabljen sluh, šum u uhu i osjećaj pritiska najčešći su simptomi upale srednjeg uha. Ove upale su vrlo česte u zimskom periodu, pogotovo kod djece. O problemu upale uha u emisiji "TV Ordinacija", govorio je otorinolaringolog Alija Gežo.

- Interesantan je utjecaj načina života, recimo ljudi koji puše češće obolijevaju od upale uha, pogotovo dječaci. Upala uha obično počinje virusnom upalom na koju se najčešće ne obraća pažnja, ona kasnije postaje bakterijska i onda je to već drugo pitanje, kazao je doktor Gežo.

Izuzetno je štetno kada pacijent ima zapušen nos, istaknuo je Gežo, navodeći da to generiše upalu gornjih disajnih puteva, a onda i ušiju. On je kazao i kako pacijenti vrlo često, prilikom čišćenja ušiju dođu do bubnjića, dovodeći se u opasnost da ga probiju što može dovesti i do operativnog liječenja.

- Jako je štetno čistiti uši štapićima. Norvežani kažu da se uši čiste laktovima. Uši ne treba dirati, posebno kod djece i odraslih, upozorio je doktor Gežo.

Doktor je objasnio i ko je skloniji upalama uha i od čega zavisi pojava ove upale, navodeći da treći krajnik ima značajan utjecaj. Govorio je i o operaciji uha kod djeteta, najčešćim zahvatima i rizicima, ali i preventivnim metodama i opasnostima koje one mogu proizvesti.

- Na internetu piše mnogo netačnih stvari. Na primjer, navode da treba čekati četiri dana što je greška notorna. Dan-dva nije li uredu, treba potražiti pomoć ljekara. Na internetu nema cenzure, tamo piše ko šta hoće, zakonodavstvo ništa ne poduzima, napomenuo je doktor Gežo. 

NA VRH