Film "Cijeli moj život je borba" govori o šest Romkinja iz tri države

Alfa TV
31.12.2018 18:25

Film "Cijeli moj život je borba" govori o šest Romkinja iz tri države, koje su uspjele prevazići nametnute predrasude i stereotipe i postati inspirativni primjeri uspješnih žena. Film je rađen u okviru druge faze projekta za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na Balkanu, a uz podršku organizacije CARE International Balkans.

U projektu je učestovalo više od 28.000 osoba, odnosno 12.906 hiljada Romkinja, kazala je u emisiji "Danas",  Jadranka Miličević, projekt menadžerica CARE International Balkans.

- Ovaj projekat je direktna pomoć Romkinjama. Hiljade žena i djevojaka su kroz projekat osnaživane kako bi ostvarile svoja prava na zdravstvo, obrazovanje i život bez nasilja, rekla je Miličević.

Ona ističe da su ove žene od malena imale traume, povrede i nepravde koje su preživljavale. Sada su sve one uspješne žene.

- Skoro svaka od njih je fakultetski obrazovane, uspješne poslovne žene i uz to neke i majke, a jako težak život su imale. Svaka je od njih na svoj način uspješna. Mi smo kroz ovaj projekat preko 28.000 korisnika ili učesnika i učesnica iz romskih zajednica. Pogrešno je tumačenje da marginalizirane grupe trebaju da same riješavaju svoje probleme, ističe Miličević. 

NA VRH