Besplatna džudo škola i kurs samoodbrane za osnovce i srednjoškolce u Kantonu Sarajevo

Alfa TV

Takmičari džudo kluba „Olimp“ su u prethodna tri vikenda učestvovali na tri međunarodna turnira i osvojili 18 medalja. Ovaj klub je prepoznatljiv i po tome što posljednje četiri godine organizira besplatnu školu džudoa i kursa samoodbrane za osnovce i srednjoškolce iz Kantona Sarajevo. 

Škola traje tri mjeseca. Projekti su prvenstveno orijentirani na prevenciju vršnjačkog nasilja i maloljetničke delinkvencije, a u njima je učestvovalo više od 200 djece.

- Trenutno imamo preko 70 aktivnih članova koji treniraju u četiri sekcije na tri lokacije. Treninzi su prilagođeni ovisno o polu i uzrastu. U prošloj godini učestvovali smo na 13 takmičenja u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj i osvojili smo preko 100 medalja, rekao je Anes Ličina, majstor džudoa.

Mirsad Omanović, viceprvak Evrope ističe da je zadovoljan svojim rezultatima, te da je mnogo truda i rada uložio, ali se na kraju sve isplatilo. 

- Moram da kažem da je za mene protekla godina bila poprilično uspješna, mnogo dobrih rezultata je ostvareno. Džudo kao sport nas uči samopoštovanju, poštovanju prijatelja, protivnika, najmanje nas uči nasilju. Ono što mi je drago jeste da ovaj sport postaje sve popularniji među mlađim generacijama. Ovaj sport je dobar za djecu jer doprinosi boljem razvoju njihovih motoričkih i psihofizičkih sposobnosti, kazao je Omanović. 

NA VRH

Podijeli članak na