Sivro: Ako ne urade reviziju diploma, objavit ćemo imena sumnjivih prosvjetnih radnika

Alfa TV

Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo zatražio je od nove ministrice obrazovanja reviziju svih diploma, uvjerenja i svjedočanstava. Predsjednik Sindikata, Saudin Sivro gostujući u popodnevnom programu TV Alfa kazao je kako postoje jasna saznanja da se radi o jednom broju diploma koje su se stekle mimo uobičajenih procedura i da iza tih diploma ne stoji znanje.

- Mi smo se uvjerili na određenim našim sastancima da imamo sekretare škola koji su u općini Kiseljak završavali preko noći fakultete. Mi smo još prije dvije godine tražili da se pokrene ta priča, da se uradi revizija ne samo diploma nego i znanja i vještina. Ništa konkretno nije urađeno osim prebacivanja odgovornosti na direktore škola koji po tom pitanju nisu ništa uradili, kazao je Sivro. 

Ukoliko se ništa ne poduzme vezano za ovo pitanje, Sivro ističe da će Sindikat izaći s jasnim imenima i tražiti smjenu odgovornih ljudi.

- Da neko dobije diplomu za godinu i manje to je sumnjivo i to treba provjeriti. Mi ćemo kao Sindikat u narednom periodu štiti radnička prava, ali to ne možemo raditi ako ne krenemo od sebe i ne tražimo da se diplome provjere. Mi imamo saznanja, indicije, dokumentirano i određena imena, to ljudi uglavnom u školama znaju i to destimulativno djeluje na one prosvjetne radnike koji su časno stekli diplomu. Ako se ovo ne riješi mi nećemo oprostiti ni ovoj Vladi mi ćemo opet izaći s prslucima, upozorava Sivro. 

NA VRH

Podijeli članak na