Vlaisavljević: SDA se dešava ono što se desilo SBB-u na prethodnim izborima, kada je potpuno zanemarena volja birača

Autor: Alfa TV
07.01.2019 22:09
A
A
A

Dubok trag u 2018. godini ostavili Opći izbori, ali će se njihov eho čuti duboko i u 2019. godini, kazala je u političkom magazinu "Acta" na TV Alfa Sanja Vlaisavljević, direktorica Centra za kulturu dijaloga.

- Nažalost, neke političke partije su odlučne da se uvaže njihovi politički zahtjevi i da se pristupi onako kakva je bila volja građana na izborima. Pri tom mislim na bolnu tačku biranja Doma naroda, nakon čega može uslijediti ostalo formiranje vlasti. Vjerujem da će se to u kantonima malo brže i bolje uraditi, da li na opće zadovoljstvo građana ili ne to ćemo tek vidjeti. Mislim da će još mutne vode proteći dok ne dobijemo vlast koja će moći funkcionirati, kazala je Vlaisavljević.

Prema njenim riječima, vrlo lako se može desiti da po prvi put u historiji BiH sve političke opcije budu u vlasti, na različitim nivoima, ali tada će nastupiti potpuni haos. 

- Moramo odvajati nečije želje, htijenja i ono što se pokazuje kao realnost na terenu nakon izbora. Građani su i ovaj put pokazali koje su to političke partije kojima oni najviše vjeruju. To je realnost i od te realnosti se treba početi ulaziti u svaki razgovor. Ne možete reći ti jesi pobijedio, al nećeš biti u vlasti. To je izigravanje i ignorancija volje građana. Neminovno je da je bilo itekako velikih krađa, ali krađa nije bila presudna, kazala je. 

Izjave da neko ne želi sarađivati sa SDA su neozbiljne, smatra Vlaisavljević. 

- Može se nama sviđati ili ne ta politička partija, ali ta politička partija je dobila glasove na izborima. Nije mi jasno šta te udružene stranke žele poručiti građanima koji su birali SDA. Imate istu priču s HDZ-om, kažu nećemo s njima, oni su fašisti, oni ruše. Onda su fašisti i svi oni koji su glasali za tu partiju. A složit ćemo se da je za HDZ dominantno glasao hrvatski narod, rekla je Vlaisavljević.

U pregovorima za formiranje vlasti nezaobilazne su određene političke stranke. 

- Nemojte zaboraviti imamo tu još jednu jaku, izuzetno veliku političku stranku koja je osvojila veliki broj glasova, a to je SBB, koji mora na neki način participirati u ovoj bh. vlasti. Čini mi se da se SDA-u dešava ono što je SBB-u na prethodnim izborima, kada je potpuno zanemario volju biračkog tijela, kada je napravljena neprincipijelna koalicija s DF-om, koja se, dakako, vrlo brzo raspala, dodala je Vlaisavljević. 

Smatra da je u Kantonu Sarajevo nakon izbora ignorirana volja građana. 

- U Kantonu Sarajevo je ignorirana volja građana formiranjem vlasti kakvu mi sad imamo. Bojim se da to neće dobro donijeti niti građanima, niti onima koji u ovom trenutku sjede u Vladi. Voljela bih da budem loš prorok, ali čini mi se da ćemo vrlo brzo svjedočiti krizi koja će ponovo koštati građane, rekla je Vlaisavljević.

Skandalozan sastav Vlade KS

Ocjenjuje da je i na kantonalnim, federalnom i državnom nivou najteže i najbolnije pitanje hrvatskog naroda. Kako kaže, BiH je temeljena na tri konstitutivna naroda i ostalima, ali se Hrvati predstavljaju kao manjina. 

- U Kantonu Sarajevo nemate predstavnike Srba i Hrvata u Vladi, što je nedopustivo. To je definitivno kršenje ustavnih odredbi i svega onoga što je pozitivan propis. Činjenica da su zanemarili konstitutivnost, da su kao Bh. blok nam dali jednonacionalni sastav vlade je skandalozan. Suviše je tu različitih političkih interesa (Šestorka) , pogleda da bi oni mogli imati oko toga kako stvari treba da se mijenjaju, dodala je Vlaisavljević.

Ne možemo mrtve oživjeti

Komentirala je i Upustvo Centralne izborne komisije BiH o popuni Doma naroda FBiH prema popisu iz 2013. godine. 

- Pojavio se veliki problem nakon odluke da se uvaži popis iz 2013. godine, ali to je u ovom trenutku bh. realnost. Ne možemo napraviti vremensku mašinu, pa uploviti u vrijeme koje je bilo. Ne možemo mrtve oživjeti, ne možemo vratiti sve ono kako je bilo nekada. Ne možemo stalno zazivati aveti prošlosti, kazala je Vlaisavljević.

Najave blokada pojedinih bh. zvaničnika u formiranju vlasti ocjenjuje kao populističke.

- Kojovićeva izjava je skandalozna, neozbiljna. Jedna paušalna izjava koja ni njegovoj političkoj partiji ne doprinosi. Ona samo dobro prolazi, jer je populistička, samo dobro zvuči. Vrlo jeftina i dodvoračka izjava, kazala je Vlaisavljević. 

Lešinari nad grobom djeteta

Svaki političar koji lešinareći nad grobom jednog djeteta pokušava da stekne svoje političke pozicije moći i više je nego morbidan i tih ljudi se treba bojati, istaknula je Vlaisavljević. Govoreći o "plemenitim protestima" za pravdu i istinu o smrti Davida Dragičevića i Dženana Memića, ona je konstatirala da se skupovi pretvaraju u političke mitinge.    

- Rovare po grobu djeteta, a ako preko groba djeteta dolaze do pozicija moći, šta su onda spremni da urade dalje da bi se održali na pozicijama. To su najprljaviji, najjeftiniji, populistički pristupi građanima, dodala je Vlaisavljević.

Prema njenim riječima, protesti su u međuvremenu politički obojeni i sve više se u javnosti i medijima pojavljuju politički predstavnici stranaka koje očito nisu osvojile izborne rezultate kakve su željeli.

- Ako je tačna parola 'Idemo do kraja za novi početak!' onda to nije parola da se pronađe uzrok i razlog smrti mladića, nego sasvim izvjesno politička poruka kojom se kaže da u Republici Srpskoj treba neki novi početak i neki novi politički koncept, obrazložila je Vlaisavljević.

 Nažalost, Davidov slučaj nije prvi, podsjetila je.

- Kao što rekoh, ubijena su dva policajca u srcu grada, a danas gotovo i da ne pominjemo da se to dogodilo. Imate potresan, zastrašujući primjer i u Sarajevu s mladićem Dženanom Memićem, koji je također ubijen i višemjesečnu potragu i potrebu roditelja da sazna istinu o smrti svog djeteta. Strašan je osjećaj kad roditelj luta ulicama grada, od institucije do institucije, jer želi samo da se smiri, da sazna istinu. Ako institucije ne mogu, ne znaju, nisu sposobne to učiniti, onda moraju dati posao nekome ko to može, rekla je Vlaisavljević.