Dermatolog Faruk Alendar u emisiji "TV Ordinacija"

Hidratantna krema i lavandin sapun idealni za njegu kože

Alfa TV

Čak 80 posto mladih starosti između 12 i 24 godine pati od akni, a najmanje 30 posto odraslih imalo je i neka druga kožna oboljenja kao što su seboreični dermatitis, ekcemi i rozaceja. Kako pravilno njegovati kožu i koja su najčešća kožna oboljenja u emisiji "TV Ordinacija" pojasnio je dermatolog Faruk Alendar.

- Mlade osobe danas često imaju probleme s aknama razlog toga je nezdrava ishrana, masna i previše slatka. Saznanje da imate probleme s aknama morate da vidite kakav je taj genetski kod i zbog čega se te akne javljaju. Mladima posebno apelujem da ne smiju da diraju i da cijede akne jer na taj način ostaju ožiljci. Pored akni mnoga druga kožna oboljenja u većini slučajeva se pojavljuju zbog ishrane te nepravilne higijene, kazao je dr. Alendar. 

U slučaju javljanja određenih promjena na koži najvažnije je javiti se dermatologu na vrijeme, odmah po pojavi osnovnih tegoba. Doktor ističe da je najvažnije pravilno njegovati kožu.

- Koža je ogledalo organizma i sve što se u organizmu dešava reflektuje se na koži. Zato trebamo posvećivati pažnju pravilnom njegovanju naše kože. Najviše za njegu kože se preporučuju hidratantne kreme, ja također za njegu kože preporučujem i lavandin sapun koji je idealan za uklanjanje masnoća i nečistoća s lica, savjetuje dr. Alendar.

NA VRH

Podijeli članak na