Hipnoterapeut Darko Trajković u emisiji "Danas"

Trajković: Pravilno disanje rješava nas stresa

Alfa TV
11.01.2019 18:38

Stres, panika i strahovi neki su od najvećih problema današnjice. To je podražaj koji se javlja kao reakcija na određena iskustva, koja mogu biti dobra ili loša. Hronični stres konstantno utiče na naš organizam, rekao je u popodnevnom programu TV Alfa Darko Trajković, hipnoterapeut.

- Postoji velik broj metoda i tehnika liječenja psihičkih poremećaja. Tjelesno vježbanje, osim što može pomoći da se nosimo sa svakodnevnim stresnim situacijama, također pomaže u prevenciji nastanka bilo kojeg psihičkog problema, rekao je Trajković.

Trajković ističe da se stresa najbolje možemo riješiti pravilnim disanjem, te da svako od nas treba da nauči vježbe pravilnog disanja i da to upražnjava svakodnevno barem deset minuta.

- Vježbe disanja su nešto što je jednostavno, daje brze rezultate, možete u svakom trenutku i bilo kojoj situaciji da ih radite. Svakodnevna praksa bar deset minuta dubokog disanja. Neko bazično i osnovno disanje jeste stomačno disanje, onako kako dišu životinje i kako dišu bebe.  Kada udišemo stomak se širi i ispupčuje kao balon, a kada izdišemo stomak ulazi unutra. Takav način disanja šalje poruku i tijelu i umu da mogu da se opuste, kazao je Trajković.

NA VRH