Lejla Čengić, portparolka Instituta za nestale osobe BiH u emisiji "Danas"

Čengić: Kako vrijeme odmiče sve je teže pronalaziti nestale

Alfa TV
11.01.2019 18:43

U Bosni i Hercegovini je tokom rata od 1992. do 1995. godine nestalo je više od 30.000 ljudi. Sudbina 6.586 osoba još je nepoznata, a 6.126 porodica predalo je zahtjev za pronalaženje njihovih nestalih srodnika, rekla je u emisiji "Danas" Lejla Čengić, portparolka Instituta za nestale osobe BiH.

- Kako vrijeme odmiče sve je teže pronalaziti nestale. Mi, tokom prošle i pretprošle godine, nismo imali neke značajne rezultate. Mislim do sada, da su najmannji rezultati, 133 pronađena posmrtna ostatka, a 123 identificirana. Od kada postoji proces traženja nestalih osoba definitivno najmanji rezultat. Nekad smo imali godine kada smo pronalazili i po 2.000 posmrtnih ostataka, kazala je Čengić.

Proces prijavljivanja nestalih osoba još uvijek traje i otvoren je, bez obzira što je već skoro pa tri decenije od njihovog nestanka. Porodice mogu doći i prijaviti nestanak.

- Na godišnjem nivou mi imamo negdje oko 50 novih prijava. Neki od njih se i pronalaze tako da se ovaj broj smanjuje. Trenutno je u toku proces verifikacije u centralnoj evidenciji, provjerava se status i identitet svake nestale osobe. Nakon završetka procesa verifikacije svaka nestala osoba će imati dosije u elektronskoj i printanoj formi, sa svim podatcima koje mora imati svaka nestala osoba, ističe Čengić.

NA VRH