Mirsada Poturković u emisiji "Danas"

Oko 20 osoba u Kantonu Sarajevo ima potrebu za hitnim zbrinjavanjem

Alfa TV
14.01.2019 18:22

Snijeg, minusi i loše vremenske prilike problemi su za beskućnike, osobe koje nemaju riješeno stambeno pitanje ili su u stanju socijalne potrebe. Prihvatilište pri Gerontološkom centru u Sarajevu, trenutno je jedino utočište za njih, kazala je u popodnevnom programu TV Alfa Mirsada Poturković, stručna saradnica za informisanje i komunikaciju Centra za socijalni rad KS.

- Problem je što zakon ne prepoznaje kategoriju beskućnika i mi nemamo tačnu informaciju koliko ih ima, ali trenutno 20 osoba se vodi kao osobe koje zahtijevaju hitno zbrinjavanje. Proteklih dana pojačano radimo na terenu. Osobe koje smjestimo, imaju mogućnost da odluče da li žele da budu smještene u neku socijalnu ustanovu, ali većina njih izrazi želju da se vrati na ulicu, rekla je Poturković.

Beskućnici ne mogu samoinicijativno doći u prihvatnu stanicu, nego isključivo u saradnji sa službom socijalne zaštite ili s policijom. Ukoliko ispunjavaju uslove, u centru imaju pravo na obroke, zdravstvenu njegu i higijenu.

Osobe koje imaju zaraznu bolest, koja može životno ugroziti druge korisnike, osobe s mentalnim oboljenjima i ovisnici nemaju pravo na boravka u Prihvatnom centru, rekla je Poturković i objasnila, da ovisnici, ukoliko žele liječenje, imaju mogućnost korištenja usluga terapijske zajednice.

- Ono na čemu će se sigurno raditi je fizičko odvajanje Prihvatne stanica od Gerontološkog centra, te da se osposobi jedna prostorija za osobe koje su zaražene, da ne dolaze u kontakt s drugim korisnicima. Tada će postojati mogućnost da i oni budu sklonjeni i pružena im pomoć, a neće ugrožavati ostale, pojasnila je Poturković.

Oglasi

NA VRH