Memić: Djeca s ograničenim fizičkim mogućnostima imaju priliku naučiti skijati i postati paraolimpijci

Alfa TV
14.01.2019 18:28

Djeca i mladi s invaliditetom imaju priliku skijati u sklopu projekta koji provodi Ski klub osoba s invaliditetom "Sarajevo", jedini klub u Bosni i Hercegovini koji ima aktivnu školu skijanja namijenjenu toj populaciji. Klub je projektu dodao i inkluzivne elemente, jer zajedno s djecom, s najtežim fizičkim nedostatkom, prve skijaške korake uče i djeca koja nemaju nikakva ograničenja, rekao je u emisiji "Danas" paraolimpijac i prvi predstavnik BiH na zimskim paraolimpijskim igrama u historiji Nijaz Memić.

- U Klubu imamo djecu  koja imaju i amputacije, djecu s cerebralnom paralizom, kao i slijepu i slabovidnu djecu. Prve projektne aktivnosti za ovu sezonu započele su početkom decembra, a aktivna Škola skijanja počela je 7. januara, pojasnio je Memić.

Ski klub osoba s invaliditetom aktivno radi  već četiri godine. To je tim u kojem se djeca druže i uče skijanje. Kroz projekte su do sada održane tri Škole skijanja, a kroz njih je prošlo skoro 100 djece, rekao je Memić.

- Ove godine prvi put imamo grupu koja je toliko napredovala da mogu koristiti vertikalni transport, iako se radi o djeci koja imaju vrlo teška ograničenja, kazao je Memić.

Ski klub osoba s invaliditetom “Sarajevo” praktikuje da svake godine djecu vodi na međunarodno takmičenje Gotrid kup u Njemačkoj, pa će tako biti i ove sezone, rekao je Memić.

Oglasi

NA VRH