Subašić: Negiranje genocida je novi zločin, a bez povjerenja nema pomirenja

Alfa TV
15.01.2019 18:15

Evropski parlament donio je, prije deset godina, 15. januara 2009. godine, Rezoluciju o Srebrenici. Koliko je tada bila važna, važna je i danas, jer su  njom pozvane države članice Evropske unije i Zapadnog Balkana, da 11. juli obilježe kao dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. I danas, deceniju kasnije, Rezolucija je kamen temeljac, rekla je u popodnevnom programu TV Alfa Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa".

- Rezolucija poziva na pomirenje u BiH i osuđuje negiranje genocida. Važna je, da oni koji danas negiraju genocid i njihovi sljedbenici za 50 ili 100 godina ne bi mogli tvrditi da u Srebrenici nije bilo zločina. Te generacije moraju znati šta se događalo kako se zločini ne bi ponavljali. To je bitno zbog generacija koje dolaze. Važno je da naša djeca sutra žive u miru, da ne budu u getu i da ljude dijele na dobre i loše, a ne na Srbe i Bošnjake poručila je Subašić.

Ona je napomenula da preživjeli žele samo istinu, jer bez istine nema povjerenja, a bez povjerenja nema pomirenja.

- Njemačka je prihvatila odgovornost i zajedno s Jevrejima sada mogu da grade bolje sutra. Srbi, oni još nisu spremni na to. Ja imam troje unučadi i želim da moja unučad imaju prijatelje svih vjera i nacija. Svi koji su počinili zločine moraju odgovarati za njih. Zato samo istina i pravda, rekla je Subašić.

Oglasi

NA VRH