Kavalec: Novim zakonom roditeljima bi bio priznat radni staž

Alfa TV
21.01.2019 18:32

Udruženje "Dajte nam šansu" predstavilo je Nacrt izmjena i dopuna Zakona o osnovama socijalne zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica s djecom. Predloženim Nacrtom, roditeljima djece s poteškoćama u razvoju kojima treba dvadesetčetverosatna njega bio bi priznat radni staž kao roditelju odnosno njegovatelju, kazala je Ines Kavalec.

- Ovaj zakon nismo izmislili on već postoji u drugim državama. Imate djecu koja su u takvom zdravstvenom stanju koja kroz život neće biti samostalna, što znači da pored njih neko uvijek mora biti, to su roditelji odnosno staratelji i samim tim oduzima im se pravo na rad. Ovim izmjenama roditelji bi se deklarisali kao roditelj/njegovatelj gdje bi im se to uvažavalo kao radni staž. Bar na taj način bismo ih stimulirali, imali bi svoju platu, zdravstveno kao da su na svom radnom mjestu, kazala je Kavalec.

Kalavec ističe da je njihova ustanova trenutno jedina koja isključivo daje podršku porodicama koje imaju člana porodice s poteškoćama u razvoju s potrebom za cjelodnevnom njegom.

- Ovaj Nacrt je i jedan test za parlamentarce da vidimo koliko i oni imaju sluha za ovu populaciju. Naše Udruženje zaista se trudi da pomogne i djeci i roditeljima, ali trebamo svi malo više sluha imati kada je ova populacija u pitanju. Ako bi prošao ovaj zakon po nekoj računici on bi startao negdje oko 2020. godine. Svi trebamo biti svjesni da se stvari ne mogu izmijeniti preko noći to su procedure, ističe Kavalec.

Oglasi

NA VRH