Na obilježavanju 77. godišnjice Igmanskog marša očekuje se oko 15.000 posjetilaca

Alfa TV
22.01.2019 23:59

Ovogodišnja, 77. godišnjica Igmanskog marša, najpoznatijeg pohoda iz perioda Narodno-oslobodilačke borbe, biće održana u subotu, 26. januara, na Igmanu. 

Građani svih krajeva BiH, planinari, izviđači i delegacije iz svih republika bivše Jugoslavije i drugih zemalja, evocirat će sjećanje na jedinstvenu vojnu operaciju. Tada je 500 boraca Prve proleterske brigade, iz opsade jakih njemačkih snaga, između Romanije, Prače, Rogatice, Olova i Vareša, krenulo u proboj prema Sarajevu. Plan je bio da se domognu tada oslobođene Foče, podsjetio je u emisiji „Danas“ Nasuf Grebović, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a.

- Podaci o Igmanskom maršu polako padaju u zaborav i veoma je bitno pričati o tome i podsjećati se. Zato smo i ove godine odlučili da se u velikom broju okupimo na Igmanu, rekao je Grebović.

Po dubokom snijegu i velikoj hladnoći preko Igmana su prešli u noći između 27. i 28. januara 1942. godine. U koloni je bio i Albin Pibernik, tada jedanaestogodišnjak. Prepješačio je planinu s majkom, koja je bila ljekar. On će, kako je Grebović rekao, i ove godine prisustvovati obilježavanju ovog značajnog datuma na Igmanu.

- Doći će gosti iz Slovenije, Crne Gore, Hrvatske i drugih zemalja. Posebno mi je drago što imamo najavljen dolazak omladine. Naše procjene su da će biti između 10 i 15 hiljada posjetilaca, kazao je Grebović. 

Okupljanje učesnika je 26. januara u 10 sati ispod podvožnjaka u Hadžićima. Planirano je polaganje cvijeća na spomenik na Brezovači, na mjestu kuda je prošla kolona. Centralna manifestacija je na Velikom Polju na Igmanu u 13 sati.

Oglasi

NA VRH