"I to je život": Kako prebroditi odlazak u penziju?

Za penziju se treba pripremiti mjesecima ranije, to je najljepše životno doba

Alfa TV
23.01.2019 00:19

U životu čovjeka postoje događaji koji dovode do velikih promjena. Brak, razvod ili zapošljavanje, sa sobom nose i procese emocionalnog prilagođavanja na novonastalu situaciju.

Odlazak u penziju predstavlja krupnu prekretnicu i svojevrsno raskršće u životu. Čeka se s nestrpljenjem, ali često i s nejasnim životnim planovima.

O dobrim i lošim stranama penzionerskog života u emisiji “I to je život” govorili su Zaim Poturić, novopečeni penzionee i Ranka Katalinski, psiholog. 

- Mada sam tek uplovio u penzionerske vode, mnogo razloga za negodovanje imam. Teško je biti zadovoljan s minimalnom penzijom do koje sam jedva došao ganjajući papirologiju mjesecima. Teško se prilagoditi na ovaj novi način života. Godinama sam ustajao na posao u četiri sata ujutru. Trebalo mi je dosta vremena da se prestanem buditi tako rano i konačno odspavam do devet ujutru, priča Poturić, kojeg je invalidska penzija iznenadila prije vremena. 

Kaže da je osjećaj blage depresije i usamljenosti ponekad prisutan, ali da sve mnogo lakše podnosi jer pored sebe ima svoju najveću potporu, suprugu Maju. 

Za razliku od Zaima ima mnogo ljudi koji u ovu treću fazu života ulaze usamljeni, objašnjava Ranka Katalinski, ističući kako su takve situacije pogodno tlo za depresiju.

- Za penziju se treba pripremiti mjesecima ranije. Pokušati sami sebi reći da ulazite u neko novo, mirnije životno razdoblje u kojem nećete imati ista materijalna primanja kao prije, nećete imati iste poslovne prijatelje u svom bliskom okruženju, smanjit će vam se broj telefonskih poziva. Sve su to nove okolnosti koje jednostavno i mirno treba prihvatiti i nastaviti živjeti. Penzija nije kraj i ako se znate organizirati, možda ćete shvatiti da živite, možda i najljepše životno doba, objašnjava Ranka sa stanovišta psihologa, ali i osobe koja je u penziji već tri godine.     

NA VRH