Projekat "Stariji brat, starija sestra" pokazao dobre rezultate

Alfa TV
23.01.2019 20:13

Projekat volontiranja "Stariji brat, starija sestra" kroz koji se spajaju srednjoškolci, studenti i mališani, ima za cilj razvijanje kvalitetnog, brižnog i podržavajućeg odnosa, koji se ostvaruje putem dva oblika: rad volontera s djetetom i rad stručnjaka s volonterom, rekao je u emisiji "Danas" koordinator ovog projekta Samir Mahmić. 

Projekat je nastao kao težnja da se kroz društveno koristan angažman mladih, doprinese socijalnom uključivanju djece koja su smještena u domu za djecu bez roditeljskog staranja ili potiču iz materijalno i socijalno ugroženih porodica. 

- Djeca se individualno druže. Kvalitetno provode vrijeme, a najradije odlaze u kino, šetnje, kuglanje, na sladoled. Posebno uživaju u kreativnim, zajedničkim radionicama, rekao je Mahmić.

On ističe da ovaj projekat ima jednu dobru historiju. Na nivou BiH postoji 11 organizacija koje rade, a ove godine uključen je još jedan grad, Bijeljina, u kojem se implementira.

- Do sada je uključeno preko 1.300 volontera i volonterki, koja su bila u toj funkciji mlađeg brata ili mlađe sestre. Ono što se vidi iz godine u godinu to je napredak kod djece, pogotovo one koja ostaju dvije ili tri godine u projektu. Djeca su postala bolja u školi, razvila bolje komunikacijske vještine, društveniji su, naučili neke nove stvari. To je i glavni cilj našeg projekta da djecu koja dolaze iz socijalno ugroženih porodica ili djecu iz domova bez roditeljskog staranja pokušamo na neki način socijalizirati, kazao je Mahmić.  

NA VRH