Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" dobila pohvale za odnos prema pacijentima

Alfa TV
23.01.2019 20:24

U okviru procesa sveukupne akreditacije Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", ovu zdravstvenu ustanovu, prošle sedmice je obišao tim vanjskih ocjenjivača Agencije za kvalitet i akreditaciju zdravstva u FBiH. 

Nakon dvodnevnog obilaska ocjenjivači su ustanovili da je evidentna spremnost menadžmenta za usvajanjem novih tehnologija, proširenjem kapaciteta i broja usluga koje ustanova pruža, rekao je u popodnevnom programu TV Alfa direktor ove bolnice prim. dr. Zlatko Kravić. 

Kravić je naglasio i pohvalu ocjenjivača, koja se odnosi na odnos s pacijentima i korisnicima usluga.

- Mi smo imali 97 posto pozitivnih mišljenja pacijenata, tako smo i dobili status najbolje ustanove. Najvažnije je poštovanje svih procedura i pristup pacijentu. Dosta su smanjene liste čekanja što su iz Agencije pohvalili. Konačne rezultate očekujemo negdje oko 20. februara. Dobit ćemo rezultate gdje će sve biti nabrojano šta valja, šta ne, ističe Kravić.

On tvrdi da je u većini segmentima uspostavljen sistem kvaliteta u skladu s najvišim akreditacijskim standardima za bolnice. Naveo je da je u proteklom periodu nabavljena savremena medicinska oprema kao što su dva CT aparat, dva aparat za magnetnu rezonancu, dvoglava kamera, specijalizirani laseri. Zamjenom stolarije, postignuta je energetska efikasnost, a nabavljeni su i novi bolesnički kreveti.

- Mi smo u zadnje dvije godine učinili jako puno, prvenstveno u segmentu pisanja određenih pravila, uvođenja tehničkih vodiča za pojedina stanja. Morali smo da nabavimo neke nove stvari, da prilagodimo bolnicu evropskim standardima. Po nekim preliminarnim rezultatima mislim da smo prošli i to s vrlo visokim procentom. Najviše su pohvalili ono na čemu i mi insistiramo, a to je odnos prema pacijentu. Mi smo bolnica koja postoji zbog usluge pacijentu, kazao je Kravić. 

NA VRH