Doktor Zuvdija Kandić u emisji "TV Ordinacija"

Savremeno liječenje hemoroidalne bolesti zasniva se na uzroku

Alfa TV
23.01.2019 23:14

Više od 80 % stanovništva boluje od hemoroidalne bolesti. Hemoroidi nastaju zbog direktne komunikacije između arterija i vena hemoroidalnog pleksusa.

Osobe čija su zanimanja i posao takav da većinu vremena provedu u sjedećem položaju, ali i podižu težak teret imaju veću predispoziciju za nastankom hemoroida, kazao je Zuvdija Kandić, redovni univerzitetski profesor hirurgije, subspecijalista abdominalne hirurgije, osnivač i vlasnik privatne zdravstvene ustanove „Alea dr. Kandić“.

- U nastanku hemoroida značajni su nasljedna slabost vezivnog tkiva, uspravan položaj čovjeka, oboljenja analnog kanala, jetre, način ishrane, neredovne stolice, zanimanje, bolesti jetre, tumori u karlici, slabost srca, bolesti analnog kanala, klima, psihički momenti, te starost. Trudnoća, također, zbog uvećane maternice i ploda povećava otpor oticanju krvi iz hemoroidalnih vena, koji, zbog hormonskih promjena i genetske slabost krvnih sudova stvara idealne uslove za nastanak hemoroida, kazao je doktor Kandić.

Liječenje svake bolesti, pa i hemoroidalne, zahtjeva ranu dijagnozu i terapiju, koja je visoko uspješna ako je sprovedena u ranom stadijumu oboljenja. Da bi se to postiglo potrebna je edukacija bolesnika i naročito stručnog osoblja.

- Zbog postojećeg mišljenja da se radi o "stidnoj regiji" bolesnici zadugo pate i prikrivaju hemoroidalne tegobe, a ordinirajući ljekari izbjegavaju digitorektalni pregled propisujući masti i čepiće što kumuje progresiji ove bolesti u stadij komplikacija. Liječenje hemoroida mora biti uzročno. Kako je uzrok bolesti arteriovenski šant, isti se mora zatvoriti. Na tom principu se zasniva savremeno liječenje hemoroidalne bolesti, ističe dr. Kandić.

Oglasi

NA VRH