Hasičić: Cilj populističkih politika je da se skreće pažnja s realnih problema

Alfa TV

Najava SDA da će pokrenuti inicijativu za preispitivanje imena Republika Srpska, samo dan nakon što je održan sastanak delegacija SDA i SNSD, prema mišljenju profesora historije Asmira Hasičića, dovest će do još veće destabilizacije. 

- Mi u BiH smo razvili već dovoljno opreznosti da se uvijek pitamo šta se ono iza brda valja, pa tako i oko ove priče o apelaciji za izmjenu naziva. Sama terminologija određenih postupaka u našem političkom životu posljednjih dvadeset godina, jeste sve, samo ne slučajna. Na političkom terenu to ima različite konotacije. E, sad da li SDA, u nemogućnosti da se dogovori SNSD-om oko podjele državne vlasti, ovo čini, ili je nešto drugo u pitanju to ne znamo, rekao je Hasičić. 

On smatra da je realan problem ove etnonacionalističke politike činjenica da građani ne mogu ostvariti osnovna građanska prava, a da je priča oko izmjene imena Republike Srpske samo skretanje s realnih problema.

- To je realan problem ove politike koja svako malo tim pozivima na krize, zveketanjem oružjem, tjera najbolji dio slojeva društva da bježe i napuštaju zemlju. Ljudima je ove priče preko glave, kazao je Hasičić.

NA VRH

Podijeli članak na