Đokanović: Virus gripe može se širiti i prije prvih znakova bolesti

Alfa TV
31.01.2019 09:23

Broj oboljelih od raznih tipova gripe u konstantnom je porastu u BiH. Haraju virusi registrovani kao tip A i podtipovi AH3 i AH1N1, poznatiji kao svinjska gripa. Komplikacije uzrokovane ovim tipovima virusa mogu biti opasne, posebno za djecu, upozorio je u emisiji "Danas" pedijatar  Dragan Đokanović.

Inkubacija virusa traje manje od 24 sata, zbog čega se gripa lako širi, a jedan oboljeli može zaraziti 12 ljudi, pojasnio je Đokanović.

- Virus gripe može se širiti i prije prvih znakova bolesti te je otporan na specifičnu terapiju ako se ne primijeni u roku od 48 sati od zaraze, što najčešće nije slučaj. Gripa je bolest koju teško možemo izbjeći, pa za nju nema lijeka, osim da je treba preležati, rekao je Đokanović.

Kako je rekao imunološki sistem kod djece još uvijek se razvija, pa njihove komplikacije zbog gripe mogu biti teže.

- I djeca mogu da imaju hronična oboljenja i trebaju da prime vakcine protiv gripe. Do prve tri godine, u nekim slučajevima i do pete godine dijete je podložnije virusima, njegov imuni sitem još uvijek do kraja nije sazrio. Djeci duže traje period inkubacije, duže traje taj period kada prenosi virus na drugo dijete. Posebno kada to dijete ode u vrtić, u školu onda se ta epidemija širi, ističe Đokanović.

NA VRH