Reuf Karabeg u emisiji "TV Ordinacija"

Muškarci se sve češće odlučuju za estetske zahvate, često smanjuju grudi

Alfa TV
31.01.2019 09:33

Estetska hirurgija u Bosni i Hercegovini definitivno više nije tabu. Pod nož sve češće odlaze i "obični" građani, a poznati i slavni više se ne srame otvoreno priznati da su za njihovu ljepotu barem dijelom odgovorni vješti hirurzi.

Kako je u emisiji "TV Ordinacija" kazao prof. dr. Reuf Karabeg, plastični i rekonstruktivni hirurg, smanjivanje i povećanje grudi kod muškaraca i žena, liposukcija i sve druge vrste estetskih operacija su postale vrlo popularne u našoj zemlji.

- Iako vlada mišljenje da u BiH plastičnim operacijama se više podvrgavaju žene nego muškarci, ipak u poslijednje vrijeme bilježimo i sve veći broj muškaraca koji se odlučuju za neki estetski zahvat. Oni najčešće rade zatezanje lica, operaciju nosa, ušiju, liposukciju kada su pretjerano pretilni, te zatezanje trbuha i trbušnih mišića. Također, muškarci često rade i operaciju smanjivanja grudi. Naime, kod 93 posto muškaraca grudi se povećaju tokom puberteta, a kod njih sedam posto grudi ostanu povećane, te imaju takozvane ženske grudi, koje žele da smanje, kazao je doktor Karabeg.

On ističe kako je u Sarajevu zabilježen porast broja pacijentica koje se nakon operacije karcinoma jedne ili obje dojke odlučuju na rekonstrukciju.

- Trend današnje medicinske doktrine jeste da nakon odstranjivanja karcinoma odnosno dijela ili kompletne dojke zavisno od vrste karcinoma, jeste da se žena budi sa rekonstruiranom dojkom. Simbol ženstvenosti, materinstva, atraktivnosti je beskrajno značajan za ženu. Kod nas imate jako zapuštene slučajeve karcinoma, koji su u startu lošije prognoze nego ako se otkriju u ranoj fazi. To je pošast svijeta, svaka osma žena će nažalost dobiti karcinom u svom životu, u svemu tome samopregled je najvažniji da se otkrije tumor u najranijoj fazi, istaknuo je doktor Karabeg.

NA VRH