Hasić: Ukoliko se karcinom otkrije u ranoj fazi moguće je izliječenje

Alfa TV
04.02.2019 18:48

U svijetu godišnje od raka umre oko 9,6 miliona ljudi. Predviđanja su da će do 2030. taj broj narasti na 13,2 milona ljudi dok će broj oboljelih biti 21,7 miliona godišnje.

Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv raka, a slogan ove godine  glasi "Ja jesam i hoću". Nastoji se istaći uloga svakog pojedinca u brizi o svom zdravlju kroz odluku da odustane od štetnih životnih navika.

Sve manje zanimanje države za zdravlje građana treba da bude samo još jedan podstrek da sami trebamo reagovati i činiti sve kako bismo suzbili širenje ove bolesti, rekla je u emsiji "Danas" Nela Hasić, direktorica Programa osnaživanja zdravlja žena i utrke "Race for Cure".

- Navedeni podaci ukazuju na to da se radi o jednoj pošasti, bolesti modernog vremena i mi zaista moramo svaki dan, svako od nas, razmišljati o načinima preveniranja, ranog otkrivanja. Mi koji se bavimo time trebamo razmišljati o unaprjeđenju dijagnostike i liječenja i omogućavanju boljih uslova za one koji se susreću sa ovom bolešću, kazala je Hasić.

Ona ističe da se žene teško nose i prihvataju činjenicu da su oboljele od ove opake bolesti, naravno, to sve zavisi i od karaktera žene, uslova i sredine gdje živi, ekonomskog statusa, te podrške koju dobija tokom svoje borbe sa karcinomom.

- Radi se o veoma kompleksnoj i ozbiljnoj priči, a puno uslova utiče na to. Trebamo svi barem jednom da se zamislimo kako bi se svako od nas nosio sa time. Mi kroz naš rad pokušavamo da edukujemo žene i da im ukažemo na to da ako se karcinom dojke otkrije u ranoj fazi on će biti 97 do 100 posto izliječen, ističe Hasić.

Oglasi

NA VRH