Odobašić: Neminovnost je da fiksni telefoni odlaze u zaborav

Alfa TV
06.02.2019 18:15

U posljednjih osam godina broj pretpaltnika fiksnih telefona smanjen je za više od 200.000. Broj pretplatničkih linija fiksne telefonske mreže u Bosni i Hercegovini u 2011. godini iznosio je 955.937, a do 2018. taj broj je manji za 204.801 pretplatnika. Ovi podaci su pokazatelj da fiksni telefoni odlaze u zaborav, kazala je u emisiji "Danas" Amela Odobašić, šef Sektora za odnose s javnošću Regulatorne agencije za komunikacije.

- Neminovnost je da fiksni telefoni odlaze u historiju. BiH ide rame uz rame sa drugim zemljama, pad broja pretplatnika fiksne telefonije je evidentan. Stopa korištenja fiksne telefonije je čak ispod 20 posto, koliko god se sporo dešavaju stvari u BiH trendovi stižu i ovdje. S druge strane, broj pretplatnika mobilne telefonije je u stalnom porastu, oko 3,5 miliona, kazala je Odobašić.

Građani Bosne i Hercegovine, jedini u Evropi, i dalje  koriste analogni signal. Kašnjenjem u digitalizaciji blokiran je frekventni spektar za mobilnu telefoniju nove generacije.

- Korištenje četvrte generacije (4G) u mobilnoj telefoniji je nešto što se u BiH nažalost još uvijek samo govori. Sa regulatornog aspekta mi smo izvršili naše obaveze, izradili smo dozvolu, prijedlog odluke. Ono što je dobro jeste da se o tome razgovara, mislim da je naša zemlja bliže nego ikad da se usaglase stavovi i da se taj prijedlog odluke da Vijeću ministara na usvajanje. BiH možda malo i gubi  tu utrku s vremenom kada je u pitanju uvođenje 4G generacije, jer uveliko se govori petoj generaciji, ističe Odobašić.  

Oglasi

NA VRH