Letić: Danas su maloljetnici mnogo suroviji i beskrupulozniji

Alfa TV
06.02.2019 18:23

Problem maloljetničke delinkvencije u našem društvu koji je evidentan i svakodnevno prisutan ne može biti riješen sve dok je resocijalizacija prestupnika nepotpuna, kazao je u popodnevnom programu TV Alfa Mićo Letić, stručnjak za maloljetničko prijestupništvo i dugogodišnji inspektor za maloljetničku delinkvenciju MUP-a KS.

- Nije se mnogo toga promijenilo otkako je mali Denis Mrnjavac ubijen, što možemo reći da je sistem zatajio na svim nivoima. Veoma malo je učinjeno kako bi se na adekvatan način dovelo u neke razumne granice, kako ne bismo gubili živote djece i mladih. Kada govorimo o maloljetničkom prijestupništvu za BiH možemo reći da je u drastičnom usponu. Mijenjaju se modaliteti i načini izvršenja krivičnih djela koje maloljetnici čine, danas su oni mnogo suroviji, beskrupulozniji, kazao je Letić.

Letić smatra da je prevencija najbitnija.

- Mora se ozbiljnije početi razmišljati o mladima koji dolaze u sukob sa zakonom. Ukoliko mlada osoba počini neko krivično djelo ne mora biti obilježena za čitav život. Postoje institucije koje bi trebalo da odrade tu resocijalizaciju i da ga vrate na normalne kolotečine života kao punopravnog i zdravog člana ove zajednice, ističe Letić.

Oglasi

NA VRH