Koudeimati: Preparati za izbjeljivanje zuba mogu imati loše poslijedice

Alfa TV
07.02.2019 09:33

Dobra higijena usta i zuba utiče na prevenciju mnogih oboljenja koja često nisu vezana samo uz usnu šupljinu. Najčešća oboljenja usta i zuba kao što su karijes i parodontalne bolesti, posljedica su loše oralne higijene. O pravilnoj higijeni zuba i usne šupljine u „TV Ordinaciji“ govorio je  prim. dr. Bassam Koudeimati, stomatolog.

- Pravilna oralna higijena nije samo zbog toga da bi vaši zubi izgledali lijepo. To je ključ uspijeha da bi izbjegli uobičajene stomatološke probleme kao što su upale desni, gingivitis, zubni kamenac, karijes. Ispravna oralna higijena pomaže u sprječavanju karijesa, zubnog kamenca, pigmentacija, žutih zuba i lošeg zadaha. Nije samo važno prati zube dva puta dnevno te ih čistiti zubnim koncem, jednaku ulogu za zdrave zube imaju i redovne posjete stomatologu, kazao je Koudeimati.

Paste za izbjeljivanje, ali i mješavine limuna i sode bikarbone ili soli te trakice i gelovi najčešće su preparati za instant izbjeljivanje zuba. Ljekari savjetuju da se bez konsultacija stomatologa, na svoju ruku, ne koriste takvi preparati.

- Svojim pacijentima savjetujem  da u malim količina pomješaju sodu bikarbonu i limun, to očisti, i ne ostavlja loše posljedice po zube. Naravno ne treba pretjerivati sa pranjem zuba sa sodom, treba paziti da se ne ošteti gingiva odnosno desni. Preparati koji su sada na tržištu, koji se koriste za izbjeljivanje zuba, mogu imati loše poslijedice i uništiti zubnu gleđ. U svakom slučaju bolje se obratiti svom stomatologu, a ne sami na svoju ruku da koristiomo sve te preparate, ističe Koudeimati.

Oglasi

NA VRH