Bikić: Lijepo je bilo u Sarajevu, i opet je!

TV Alfa
08.02.2019 18:12

Prije 35 godina,na današnji dan, u Sarajevu su otvorene 14. Zimske olimpijske igre. Glavni grad BiH bio je domaćin sportskog događaja na kojem su se takmičila 1.272 sportista iz 49 zemalja. Bjelašnica, Igman, Jahorina, Zetra i Skenderija bili su poprište olimpijskih borbi. Za vlasti Jugoslavije sarajevske Olimpijske igre bile su sjajna prilika da državu svijetu predstave u najboljem svjetlu i u tome ih nije omela ni velika ekonomska kriza koja je SFRJ pogodila početkom 1980-ih.

- To su bila jedna lijepa vremena kada je Sarajevo zaista bilo u centru pažnje. Naš veliki prijatelj Juan Antonio Samaranch kazao je da su to bile najbolje organizirane igre. Organizovano ih je još mnogo, ali nekako je Sarajevo imalo taj poseban šmek, kazao je Bikić.

Sutra će, 35 godina nakon Olimpijade, u Sarajevu i Istočnom Sarajevu biti otvoren Evropski zimski olimpijski festival mladih (EYOF). Ponovo će glavni grad BiH biti domaćin gostima, a planinske ljepotice Bjelašnica, Jahorina i Igman poprište zimskih sportova, kazao je Bikić i dodao da se i danas osjeti olimpijski duh, baš kao 1984. godine.

- Olimpijske igre su bile nešto puno veće od EYOF-a, ali ne treba minimizirati EYOF s obzirom na sve okolnosti u kojima se nalazi država BiH i čime raspolaže.  Euforija je velika i mislim da će ovo proteći u najobljem redu. Imam osjećaj da čekamo tu našu djecu koja će osvojiti medalje, ističe Bikić.

Tagovi

TV Alfa Dnevnik

Oglasi

NA VRH