Hadžiabdić: Moramo prvo zaštititi policijske službenike, da bi oni štitili građane

Alfa TV

Osmi dan potrage nema ni traga od Edina Gačića, koji je ubio Sauda Sultanića u Podorašcu i  policajca Mahira Begića u Tarčinu. Građani učestalim pozivima pokušavaju pomoći policiji, ali za sad bez pravog traga, potvrdio je u emisji "Danas" Mirza Hadžiabdić, predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije Kantona Sarajevo.

- Naše kolege su na terenu, rade kontinuirano i fokusirani su na pronalazak bjegunca i lica osumnjičenog za ubistvo našeg kolege. Činjenica je da imamo profil ličnosti koji je karekterističan i poseban s tog sigurnosnog aspekta. Sama činjenica da je već dva puta osuđivan za krivično djelo ubistva i da je izdržao kaznu i da je i sada osumnjičen za dva ubistva, te da je potraga za njim, to sasvim dovoljno govori o kakvom se profilu radi, kazao je Hadžiabdić.

Policija iz drugih kantona stigla je jutros kao pojačanje policiji Kantona Sarajevo. Razumljiv je strah koji građani osjećaju, ističe Hadžiabdić i  napominje da je i ovo ubistvo policajca jedan vid udara na državu.

- Mi sigurno imamo policiju koja je spremna, sposobna i hrabra da i ovu akciju okonča uspješno i da lice privede. Razumljivo je da građani osjećaju strah i nesigurnost. Opet, građani moraju biti svjesni da nam jedino naša policija može dati i vratiti sigurnost. Ovo što se dešava je više nego zabrinjavajuće. Mi prvo moramo da vidimo kako da zaštitimo policijske službenike, da bi oni onada zaštitili građane. Ja se nadam da će ovo biti posljednji slučaj smrti policijskog službenika. To zahtijeva jednu reakciju koja je do sada izostala. Reakciju u koju moraju biti uključeni svi, preko zakonodavne, izvršne, pa do sudske vlasti, rekao je Hadžiabdić.

NA VRH

Podijeli članak na