Brković: Jedinstveni broj za hitne situacije 112 u FBiH do kraja godine

Alfa TV
14.02.2019 18:30

Jedinstveni evropski 112 broj za hitne slučajeve uveden je kako bi se omogućilo građanima u nevolji da pozovu hitne službe, policiju, hitnu pomoć i vatrogasce, koristeći isti broj bilo gdje da se nalaze. Jedinstveni Operativni centar je jedan od uslova Evropske unije i za Bosnu i Hercegovinu, kazao je u emisiji "Danas" Idriz Brković, šef Odsjeka za strateško planiranje, mjere zaštite i spašavanja u Ministarstvu sigurnosti BiH.

- Mi u BiH pokušavamo uvesti taj broj. Međutim, mi moramo dopuniti Zakon o komunikacijama BiH. Mi smo prošle godine s kolegama iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH pripremili  Prijedlog zakona o dopunama Zakona o komunikacijama i on je  prošao Vijeće ministara, prošao Predstavnički dom, ali je nažalost stao na Domu naroda Parlamenta BiH. Cijelu prošlu godinu ništa nije urađeno po tom pitanju, pojasnio je Brković.

Cilj ovog projekta je sistem pomoći građanima učiniti efikasnijim i modernijim, jer će se nadležnost za određeni hitni slučaj automatski prepoznavati, radiće se na međunarodnoj saradnji i aktivnostima od međunarodnog interesa, kazao je Brković i dodao da će te usluge biti besplatne s bilo kojeg telefonskog uređaja, uključujući i sve javne telefonske govornice i uređaje za upućivanje e-poziva.

- U Federaciji je završen proces izrade studija, pa je očekivano da FBiH u ovoj godini i krene s implementacijom broja. Međutim, nama je cilj da to zaživi na nivou Bosne i Hercegovine, rekao je Brković.

NA VRH