Miličević: O nasilju se ne govori dovoljno, žene ne prijavljuju nasilnike

Alfa TV
18.02.2019 18:24

U Federaciji BiH je tokom prošle godine evidentirano 880 krivičnih djela nasilja u porodici, a uhapšeno je 440 osoba. Stručnjaci ističu da zakoni u ovoj oblasti postoje, ali se ne provode. Jadranka Miličević ispred Fondacije CURE gostujući u popodnevnom programu TV Alfa pojasnila je da je nazastupljenije nasilje nad ženama.

- Mi nemamo bazu podataka, ali za prošlu godinu znamo da su tri žene ubijene u RS-u, a za FBiH imamo podatak da su dvije žene ubijene. Kada bismo usporedili podatke koje imaju ženske nevladine organizacije kroz skloništa, SOS telefone, ali gdje nije došlo do procesuiranja jer one nisu išle dalje, onda je taj broj puno veći. Veliki je problem i to što se o nasilju ne govori koliko bi trebalo. Dosta žena koje trpi nasilje ne podnese krivičnu prijavu, kazala je Miličević.

Kako kaže žene žrtve nasilja sklanjaju se u sigurne kuće, kojih u Federaciji BiH ima osam, a u RS tri. No, finansiranje sigurnih kuća nije sistemski riješeno iz budžeta, već praktično sve zavisi od, dobre volje donatora.

- Ako se žena žali da ima problem sa nasilnikom, da su i djeca već na neki način žrtve, te žene se odmah trebaju skloniti. Tu imamo dosta odgovornosti i institucija države da preuzmu kontrolu nad takvim slučajevima, a ne tek onda kada dođe do strašnih poslijedica. Žene koje su preživjele nasilje najčešće se vraćaju ponovo u porodice, ali iz razloga što nemaju sisteme, servise koji daju stvarnu podršku i koji će stati iza njih, ističe Miličević.

NA VRH