Kubat: Sve češće dijagnoze rijetkih tumora kod djece

Alfa TV
18.02.2019 18:29

Statistički podaci pokazuju da svake tri minute jedno dijete na svijetu, koje boluje od raka, izgubi bitku s teškom bolešću, iako bi više od 80 posto oboljele djece moglo preživjeti ako bi imali adekvatno liječenje.

Više od 300.000 djece do 19 godina ima dijagnostificiran neki oblik raka. U Bosni i Hercegovini godišnje oboli oko 100 djece. Djeca oboljela od raka u našoj zemlji suočavaju se s brojnim problemima, kazao je u emisiji "Danas" Fikret Kubat, direktor Roditeljske kuće u Sarajevu.

- Ove godine pod sloganima "Nema više gubitaka" i "Nema više boli" obilježen je  Međunarodni dan djece oboljele od raka. Boli ima, ali mi želimo da našom kampanjom, podizanjem svijesti, te gubitke i smrtnost djece smanjimo na minimum. Sve ono što djeca prolaze tokom liječenja i nakon liječenja želimo da smanjimo i upravo to je cilj obilježavanja 15. februara, ali ne samo da se na ovaj datum priča o kanceru i potrebama djece i onda da ih svi zaboravimo, kazao je Kubat.

Povodom Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka javnosti Grada Tuzle i Tuzlanskog kantona je predstavljen je i film "Velika bijela kuća".

- Taj film su snimili naši mladi izliječeni od raka, naše "Mladice". Oni su ispričali svoje priče kako su oni pobjednici i dali su do znanja da rak nije bauk i da to nije kraj, da ga možemo pobjediti, ističe Kubat

Kubat je kazao kako se u poslijednje vrijeme sve češće dijagnosticiraju vrlo rijetki tumori, najčešće leukemije.

- Dijagnostika je uznapredovala i mi registrujemo djecu sa raznim oboljenjima. Danas se procenat izliječenja kreće od 80 do 85 posto, što je ohrabrujuće, kazao je Kubat.

NA VRH