"I to je život": Karnevali

Zabava pod maskama uz neizostavnu sambu

Alfa TV
20.02.2019 10:07

Karnevali u zemlji i svijetu najavljuju da se zima bliži svome kraju. Ljudi se maskiraju možda i otkako postoje, bilo da su nosili obredne maske ili kako bi se dobro zabavili. 

Karneval, fašnik, poklade, mesopust, maškare ili mačkare samo su neki od naziva kojima se obilježava vrijeme preobrazbe. Maske su zastrašivale, uveseljavale, ukrašavale i štitile od zla, ovisno o povodu i namjeni. Običaji širom svijeta tokom poklada su drugačiji, ali maskiranje, pjesma, ples i zabava je ono što im je zajedničko.

Kako se karnevalisti provode u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji u emisiji "I to je život" govorili su strastveni ljubitelji dobre zabave pod maskama: sarajevska novinarka Vanja Iličić, počasna članica Karnevalske Udruge "Veseli Oldtimeri" iz Rijeke, Gordan Kranjčić, osnivač i voditelj popularnog sarajevskog benda "Sarajevo drum orchestra" bez čijih bi zvuka sambe, većina karnevala iz regiona bila nezamisliva i Jakov Begić, Meštar od Ljubuškog karnevala.

- Prvi kontakt sa karnevalima sam doživjela poslovno, kao novinarka koja je pripremala radijski prilog, sprijateljila se sa karnevalistima i sada više ne mogu bez njih. Godinama sam dio maskirane povorke kojoj ne fali pjesme i plesa, kazala je Iličić prisjećajući se djetinjstva u Fojnici i običaja koji su se upražnjavali za vrijeme maškara.

Kao i u većini malih mjesta, Vanja ističe da su se djeca i mladi maskirali i kucali po kućnim vratima svojih susjeda, očekujući poklone od domaćina kuće.

Slična tradicija se, kako kaže Jakov, njeguje i u Ljubuškom gdje je prije nekoliko  dana otvoren 21. Ljubuški karneval.

- U nedelju je krenula fešta. Preuzeli smo ključeve grada i ne vraćamo ih do marta kada se uz zabavno-humoristični program sudi Marku, za sva nedjela u protekloj godini, objašnjava Jakov, ističući kako će i ove godine biti birana najbolja maska karnevala.

Za razliku od Vanje i Jakova, Gordan i ostali članovi popularnog muzičkog sastava se ne maskiraju tokom Karnevala.

- Mi učestvujemo u karnevalima kao izvođači samba zvuka svojstvenih za popularne karnevale u Rio de Janeriu. Uživamo učestvovati u ovoj prekrasnoj manifestaciji koja je postala naša tradicija, tu se družimo, putujemo i pjevamo, kazao je lider grupe Sarajevo Drum Orchestra.

NA VRH