Hasib Mujić u emisiji "TV Ordinacija"

Mujić: Genetska predispozicija je glavni uzrok nastanka proširenih vena

Alfa TV
21.02.2019 12:08

Gost emisije "TV Ordinacija" bio je Hasib Mujić, specijalista opšte i vaskularne hirurgije- flebolog govorio je o problemu proširenih vena. Za većinu ljudi proširene vene su samo jednostavan estetski problem i ne uzrokuju nikakve smetnje, osim smetnje izgledu. Kod nekih osoba one ipak mogu uzrokovati bol i neugodu. Prema riječima doktora Mujića žene su te koje češće obolijevaju nego muškarci.

- Genetska predispozicija je glavni uzrok nastanka oboljenja, te ako jedan roditelj boluje šansa za nastanak proširenih vena kod djeteta je 50 posto, a ako oba roditelja boluju ta šansa je skoro 95 posto. Osim genetske predispozicije stil života i navike u toku života predstavljaju okidač za nastanak oboljenja. Prije svega trudnoća kod žena, hormonska i kontracepcijska terapija, poslovi koji iziskuju dugotrajno stajanje i sjedenje te napore u stojećem stavu, povišena tjelesna težina, traume ekstremiteta i slično, kazao je doktor Mujić.

Doktor ističe da su kao prevencija proširenih vena najdjelotvornije elastične čarape za vene, ali i fizička aktivnost, te šetnja.

- Preventivne čarape vrše pritisak odnosno kompresiju na nogu i tako smanjuju promjer proširene vene. Kao rezultat, povećava se brzina protoka krvi jer ona putuje mnogo užim kanalima.Tako se smanjuje venski pritisak, zbog čega se više krvi vraća u srce, a manje zadržava u nogama. Preventivne čarape tako poboljšavaju cirkulaciju krvi u cijelomu tijelu, što je izuzetno važno za pravilan rad organa. Veliku ulogu u prevenciji nastanka proširenih vena ima i fizička aktivnost i šetnja, kazao je Mujić.

NA VRH