Drljača: Postoje realne finansijske mogućnosti za povećanje penzija

Alfa TV
21.02.2019 18:51

Nakon 15  godina Vlada FBiH usvojila je Uredbu koja bi trebala osigurati transparentno i pravično zapošljavanje u javnom sektoru u FBiH. Cilj Uredbe je da se na jedinstven način uredi proces zapošljavanja u svim javnim preduzećima, institucijama i ustanovama  u FBiH, gdje je do sada bilo razlike, kazao je u emisiji "Danas" ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača.             

- Kada složite sve stvari koje se dešavaju i razmislite šta ljude najviše boli, to su neke nepravde kako se neko može zaposliti, ima drugačiji kriteriji, zašto je neko na birou duže vrijeme, a neko kraće. Jednostavno, sve se treba popravljati. Ova Uredba uređuje proceduru postupka primanja u radni odnos u javnom sektoru FBiH, pojasnio je Drljača.

Ministar Drljača je potvrdio da će Vlada FBiH na sutrašnjoj sjednici razmatrati povećanje najnižih penzija za 3,2 posto, jer kako je rekao, postoje realne finansijske mogućnosti za povećanje.

- Radili smo dosta sa penzionerima, povećali smo penziju u tri navrata do sada  i ovo je naš nastavak pomoći i podrške statusu penzionera. Za ovo povećanje od 3,2 posto potrebno je, na godišnjem nivou, 25 miliona maraka, naglasio je Drljača.

NA VRH