Pleh: Bibliobus sedmično dostavlja knjige slijepim i slabovidnim licima na kućnu adresu

TV Alfa
22.02.2019 17:37

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH obogatila je  knjižni fond u isturenom odjeljenju koji djeluje pri biblioteci  "Alija Isaković" u Gradačcu. Više od 1.300 slijepih i slabovidnih lica koristi usluge biblioteke. Starim, bolesnim i samohranim osobama organizirano se dostavljaju knjige Bibliobusom na kućne adrese jednom sedmično. Dostava bibliotečke građe članovima van Sarajeva vrši se poštom, preporučeno, bez plaćanja poštarine, kazao je u emisiji "Danas" Sakib Pleh, direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u BiH.

- Biblioteka ima u ovom momentu sa 28.350 bibliotečkih jedinica. Prije dva dana smo dostavili u Gradačac, za istureno odjeljenje, 60 najnovijih naslova iz naše produkcije. To je samo jedno odjeljenje koje mi imamo pri drugim bibliotekama, pojasnio je Pleh.

Biblioteka  za slijepa i slabovidna lica u BiH  jedina je biblioteka koja proizvodi knjige na Brajevom pismu u savremeno opremljenoj štampariji. 

- Skuplja je proizvodnja knjige na Brajevom pismu od obične, jer se knjiga na Brajevom pismu štampa na posebnom 150 ili 180 gramskom papiru, kojeg nema nabaviti u BiH.   Mora se nabaviti iz inostranstva. Jedan Brajev štampač, na kojem mi štampamo knjige  košta 30.000 eura, a država ovakva jadna, kakva jeste to nikad ne omogući, pa mi našim radom i trudom obezbijedimo to,  pojasnio je Pleh.   

Tagovi

TV Alfa Dnevnik
NA VRH