Sivro: Djeca se boje eksterne mature

Alfa TV
06.03.2019 18:35

Prije nekoliko godina na području Federacije BiH uvedeno je testiranje učenika poznatije kao eksterna matura. Projekat je predstavljen kao revolucionaran jer je zamišljeno da učenicima osnovnih i srednjih škola pomogne u daljem obrazovanju.

Međutim, kako je u popodnevnom programu TV Alfa rekao predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS Saudin Sivro, kurikularna reforma je djeci izuzetno teška.

                                                                                                                                                                                     

- Mi u cjelokupnom sistemu još uvijek tražimo rješenja. Ništa se nije konkretno i kvalitetno radilo na reformi, ne samo kurikularna reforma koja je izuzetno teška djeci. Djeca u školama ne uče stvarne stvari za život, djeca se boje eksterne mature. Prije sedam godina smo započeli sa tim procesom, u Zakonu je to bila ideja da se krene u Kantonu Sarajevo, jer nije bilo volje u cijeloj BiH. Ne postoji modalitet kako da se nametne taj neki državni ispit koji bi služio prohodnosti učenika i da pokaže da li djeca zaista tokom devetogodišnjeg obrazovanja imaju ta znanja i vještine za života, ističe Sivro.

Sivro je u programu govorio i o prijedlogu koji je Sindikat uputio premijeru KS, a koji se odnosi na povećanje plata u djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u KS.

- Provođenje reformi u obrazovanju dovelo je do povećanja opterećenja radnika. Mi izvršavamo sve obaveze i za te obaveze kako redovne tako i vandredne tražimo da budemo plaćeni. Odgovor na naš prijedlog nismo dobili, mi samo želimo da imamo status kao i prosvjetni radnici u Hrvatskoj koji imaju poseban dodatak. Ako smo mogli sa predhodnom Vladom dogovoriti da plata bude povećana devet posto, smatramo da i u ovoj godini možemo povećati platu dva posto, pa u naredoj godini dodatnih tri posto i na kraju šest posto u 2023. godini, da bi na kraju dobili tu razliku od dvadeset posto, kazao je Sivro.

NA VRH