Alajbegović: Glavobolja je često prvi simptom tumora na mozgu

Alfa TV
07.03.2019 10:09

U Bosni i Hercegovini svaka deseta osoba oboli od neke zloćudne bolesti, a smrtnost od raka veća je od evropskog prosjeka. Razlog je u tome što kao narod, bh. građani nisu skloni zdravom ponašanju i prevetivnim pregledima. Tumori mozga su među najtežim oboljenjima, kako nastaju i koji su rizični faktori u emisiji "TV Ordinacija" govorila je prof.dr. Azra Alajbegović, neurolog.

- Tumor na mozgu je masa abnormalnih stanica u mozgu i uvijek je ozbiljan problem. Mozak je zaštićen lobanjom koja je jako čvrste strukture. Bilo koje povećanje mase unutar lobanje uzrokuje probleme jer se lobanja ne može "rastegnuti". Kada tumor na mozgu raste, on može povećati pritisak u glavi. To može uzrokovati oštećenje mozga.Tumori centralnog nervnog sistema mogu se podijeliti u dvije velike skupine, a to su primarne i sekundarne. Primarni tumor na mozgu je onaj tumor koji je nastao iz stanica koje se normalno nalaze u mozgu. Sekundarni tumor na mozgu je maligni tumor drugog organa koji je krvlju došao do mozga i tamo se proširio, kazala je dr. Alajbegović.

Uzroci tumora centralnog nervnog sistema nisu poznati, no smatra se da kao i u drugim organima, tumori nastaju zbog interakcije faktora iz okoline i genskih faktora. Smatra se da je pet do deset  tumora genetički naslijeđeno. Simptomi tumora mozga mogu biti, na prvi pogled, veoma bezazleni  od glavobolje do depresije.

- Glavobolja izazvana tumorom mozga obično se učestalo ponavlja ili je stalna i ne popušta. Drugi česti i rani simptomi tumora mozga uključuju slabu ravnotežu i neusklađenost pokreta, vrtoglavicu i dvostruke slike. Kasniji simptomi mogu uključivati mučninu i povraćanje, povremeno povišenu temperaturu i nenormalno brzi ili polagani puls i disanje. Simptomi tumora mozga ovise o njegovoj veličini, brzini rasta i smještaju. Tumori u nekim dijelovima mozga mogu narasti do znatne veličine prije nego se pojave bilo kakvi simptomi, u drugim dijelovima čak i maleni tumor može imati uništavajuće učinke. Neki moždani tumori uzrokuju epileptične napadaje, ističe dr. Alajbegović.

NA VRH