Borančić: Djeca sa urođenim srčanim manama su pacijenti za cijeli život

Alfa TV
07.03.2019 17:58

U Bosni i Hercegovini svako stoto dijete se rađa sa srčanom manom, što znači da ih se godišnje s tim problemom  rodi od 70 do 80. U Kantonu Sarajevo je prošle godine osnovano  Udruženje roditelja i djece s urođenim srčanim anomalijama. Osnovala ga je Mersida Borančić, a na to ju je potaknula njena vlastita situacija, obje kćerke su joj rođene sa srčanim manama. Kako je ispričala u emisiji "Danas", već 18 godina se bore s ovim problemom

- Udruženje trenutno ima 30 djece. Od velikog je značaja da smo skupa, da znamo da nismo sami. Kod mene dvije kćerke, obje su rođene sa srčanom anomalijom. Starija je imala jednu operaciju, dok je mlađa operisana s godinu dana, prošle godine je imala drugu reoperaciju i za nekih 10 godina treba da radi treću reoperaciju, ispričala je Borančić.

Djeca s urođenim srčanim manama su pacijenti za cijeli život. U 80 posto slučajeva neophodna je operacija. Najjednostavnija operacija košta od 25 do 30 hiljada eura. Postoje liste kojima se određuju prioriteti i koje dijete je najugroženije, pa se takvi slučajevi šalju prvi na klinike s kojima naši ljekari sarađuju.

 - U BiH mogu izvesti samo jednostavniji zahvati te se većina pacijenata šalje na klinike van zemlje. Neka djeca se moraju operisati do 15. dana života. Ta djeca nemaju vremena za čekanje. Neka mogu i do nekoliko mjeseci života. Zavisi od dijagnoze ljekara. U Sarajevu je, od 2.000 djece, operisano 800, a 1.200 djece operisano je van BiH, pojasnila je Borančić.

Istakla je i to da se ova djeca svakodnevno susreću s nerazumijevanjem okoline, jer se naizgled njihov problem ne vidi.

- Izgledom se ni po čemu ne razlikuju od vršnjaka, nikad ne biste rekli s kakvom se bolesti nose. Oni su ograničieni u fizičkim aktivnostima, pa ne smiju učestvovati na časovima tjelesnog odgoja.  Cilj Udruženja je da pomognemo roditeljima sredstvima za lijekove i operacije, ali nam je, isto tako, cilj da stvorimo zajednicu kroz druženja i radionice,  rekla je Borančić.

NA VRH