Hočko: Do kraja marta ćemo čekati, onda slijedi generalni štrajk

Alfa TV
08.03.2019 18:30

Kantonalni sud u Sarajevu ukinuo je reprezentativnost Sindikatima ljekara iz svih kantona Federacije BiH. Ispred Sindikata doktora medicine i stomatologije KS to nazivaju porazom za sve građane.

Gostujući u popodnevnom programu TV Alfa Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, kazao da je narušena reprezentativnost Sindikata jedan od osnovnih razloga za štrajk upozorenja koji su najavili.

- Mi bez reprezentativnosti gubimo svrhu našeg postojanja. Pokazujemo razumijevanje za novu vlast, odugovlačimo sa početkom generalnog štrajka i na taj način hoćemo da damo šansu novoj Vladi da riješe ovaj problem najprije reprezentativnosti, a onda i potpisivanja kolektivnog ugovora. U svim drugim kantonima su potpisani kolektivni ugovori i uglavnom se poštuju. Jedino se u Unsko-sanskom kantonu ne poštuje i oni su bili primorani na štrajk. Bez kolektivnog ugovora doktori su ni na nebu ni na zemlji, poručio je Hočko.

Narednih dana se planiraju aktivnosti koje će se proširiti na cijelu Federaciju BiH, a ne samo na Kanton Sarajevo.

- U narednim danima mi očekujemo konkretne poteze Vlade KS, jedino logično rješenje jeste da se donesu nova rješenja reprezentativnosti doktorima u Kantonu Sarajevo. Mi ćemo do kraja marta čekati da se to sve završi, a ako to ne bude onda ide generalni štrajk. To nije jedini način da dođemo do svojih prava tražit ćemo pomoć i od međunarodnih organizacija sindikata, ako ni to ne uspije onda ćemo stići i do suda u Strazburu. Mi smo spremni ići do kraja, istaknuo je Hočko.

NA VRH