Hukić: Osobe koje često mijenjaju partnere imaju više rizika za infekciju HVP-a

Alfa TV
11.03.2019 18:39

Bosna i Hercegovina, prema broju oboljelih od karcinoma grlića maternice, u vrhu je evropskih zemalja, pokazuju statistike. Međutim, vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV), od kojeg nekoliko tipova uzrokuje rak genitalnih organa u BiH se mora kupiti i košta 360 KM. U susjednoj Hrvatskoja ova vakcina je finansirana iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, a i u Srbiji će to biti od aprila.

Procjene su da od ove vrste raka u BiH obolijeva 31,2 na 100.000 žena, ipak za naše uslove ove vakcine su preskupe i rijetko se kupuju, kazala je u emisiji "Danas" prof. dr. Mirsada Hukić, mikrobiolog

- Vakcina protiv infekcije sa humanim papiloma virusima davno je razvijena, puno smo radili na tome da je uvedemo u BiH, da upoznamo djevojke i dječake o značaju vakcinacije i načinu djelovanja vakcine. Naša materijalna situacija nije kao u regionu, možda naše vlasti nisu dovoljno prepoznale značaj same vakcine, tako da mi kasnimo sa uvođenjem iste. Humani papiloma virus (HVP) je vrlo specifičan virus on izaziva lokalnu infekciju. U 80 posto slučajeva infekcija spontano prođe, dok u ostalih 20 posto slučajeva prelazi u perzistentnu infekciju, a nakon toga prelazi u karcinom, kazala je Hukić.

Profesorica Hukić ističe da je stupanjem u seksualne odnose žena već pod rizikom da se inficira uzročnikom cervikalnog karcinoma HPV-om. Način ponašanja, zaštita i izbor partnera najvažnija je stvar za prevenciju.

- Osobe koje često mijenjaju partnere često imaju i udružene infekcije. Ne znači da možete biti inficirani samo sa jednim virusom, nekada to bude i sa više različitih tipova. Mi smo u Zavodu imali priliku da kod jedne djevojke nađemo devet različitih malih papiloma virusa i to visokog rizika. To je strašno, teško je to liječiti, ali i pratiti. Prva stvar jeste da se digne svijest o opasnosti infekcije  humanim papiloma virusom i da sami muškarci i žene se štite od infekcija, ističe Hukić.

NA VRH